Europese Commissie wil ggo-toelating versnellen

De Europese Commissie wil binnenkort een voorstel uitbrengen voor een wijziging van het Europese ggo-beleid. Het voorstel negeert  evenwel de aanbevelingen van de Raad van Leefmilieuministers van december 2008, die een gevoelige verstrenging vroeg van de procedure. De raad stelt nu onder zware druk van de biotechindustrie het omgekeerde voor: een versoepeling!  

In 2008  concludeerde de raad dat de bestaande procedure tekortschiet. De risicoanalyse die gemaakt moet worden in de toelatingsprocedure van nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen (ggg’s) voldoet niet. De analyse wordt  (bijna) uitsluitend uitgevoerd op basis van gegevens aangeleverd door de biotechbedrijven; langetermijneffecten op milieu worden onvoldoende bestudeerd, evaluatie van de effecten op niet-doelwit organismen ontbreekt, socio-economische impact wordt niet bestudeerd, etc. De raad besloot dus dat de risicoanalyse moest worden herbekeken, alvorens een betrouwbare uitspraak kan worden gedaan over de veiligheid van nieuwe ggg’s.

Met deze raadsconclusies, die door alle Europese milieuministers werden onderschreven, is tot nu toe nog niets gebeurd. Integendeel, de Europese Commissie wachtte de hervorming van de toelatingsprocedure zelfs niet af om de teelt van een nieuw ggg, de Amflora aardappel, toe te laten.

Bovendien circuleert nu een voorstel van de Commissie dat helemaal niet ingaat op de raadsconclusies. Zelfs integendeel, de Commissie wil de toelatingsprocedure versnellen zonder ze sluitender te maken. De Commissie wil de lidstaten zelf de mogelijkheid geven een ban in te voeren op de teelt van ggg’s die in de EU zijn toegelaten. Ze hoopt dat de lidstaten in ruil daarvoor hun tegenstand tegen de toelating van nieuwe ggg’s op Europees niveau opgeven. Zo zou de toelatingsprocedure veel sneller kunnen verlopen.

Uiteraard is de milieubeweging van mening dat individuele lidstaten het recht moeten hebben ggg’s van hun grondgebied te bannen. Dit recht mag echter niet gebruikt worden om de toelatingsprocedure af te zwakken. Europa moet allereerst werk maken van het implementeren van de raadsconclusies van december 2008 en zo de toelatingsprocedure strikt en betrouwbaar maken. Zolang de toelatingsprocedure niet verbeterd is, kan de veiligheid van mens en milieu niet worden gegarandeerd. Ook de Franse delegatie in de Leefmilieuraad drong daar recent nog op aan.