Europese regeringsleiders laten kansen liggen voor energiebesparing

De Europese regeringsleiders moeten dringend werk maken van doorgedreven energiebesparing. Dat vragen de Europese koepels “Climate Action Network Europe” en EEB, samen met actoren uit het  bedrijfsleven en het middenveld.

Maar de regeringsleiders lijken niet wakker te liggen van de uitdaging. Er blijkt weinig of geen aandacht voor energiebesparing bij de bespreking van de EU 2020-doelstellingen voor een “duurzame” economische toekomst. De regeringsleiders komen niet verder dan een herbevestiging van de beloofde energie-efficiëntieverbetering van 20% die in 2008 al naar voor werd geschoven in het Europees energie- en klimaatpakket. Deze doelstelling, die in tegenstelling tot de doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO2-reductie, niet wettelijk werd verankerd, blijft echter bijzonder vaag.

Nochtans zou een bindende energiebesparingsdoelstelling van 20% tegen 2020 één van de sleutelelementen van een economische heropleving moeten zijn. Een vermindering van het energieverbruik is de makkelijkste én goedkoopste manier om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren en onze afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen te verminderen. Inzetten op energiebesparing zal ook zorgen voor een miljoen nieuwe, duurzame jobs. Vandaag vloeit jaarlijks 78 miljard (!) euro weg uit onze economie, richting energieproducenten. Het ziet er evenwel naar uit dat de invloed van die producenten groot genoeg is om de boot af te houden. De regeringsleiders beslisten dus niet tot bijkomende maatregelen. Hierdoor dreigen we de helft van de 20%-besparingsdoelstelling mis te lopen.  

Ook het Europees parlement wil dringend een bindende energiebesparingsdoelstelling in de Europese 2020-strategie (zie hier),  maar de regeringsleiders blijven doof. We hopen dat ons land als Europees voorzitter hiervoor aan de kar wil trekken. Maar veel positieve signalen vangen we voorlopig niet op.

Energiebesparing