Fouten uit het verleden mogen de energietoekomst niet grijs kleuren

De explosie van de groenestroomfactuur, zoals vandaag voorgesteld in De Morgen, is te wijten aan fouten uit het verleden. “Deze foute mogen onze toekomst niet kleuren”, aldus Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “Een correct ondersteuningsmechanisme, waarvan de steun daalt naarmate hernieuwbare energie goedkoper wordt, is de enige manier om te zorgen voor een betaalbare energiefactuur.”

Groene stroom wordt, in tegenstelling tot fossiele energie, jaar na jaar goedkoper. Om de investeringskost van hernieuwbare energie vandaag voor iedereen draaglijk te houden, is er dringend nood aan een grondig debat over de financiering van hernieuwbare energie, waarbij de kosten én baten in het juiste daglicht moeten geplaatst worden. Het heeft geen zin om grote bedrijven vrij te stellen en de kosten meer en meer af te wentelen op de schouders van de kleine consument, terwijl een handvol bedrijven met de meeste winsten gaan lopen.

Dat Electrabel met een gigantische biomassacentrale een zeer groot deel van de koek van de groenestroomfactuur voor haar rekening neemt, smaakt bijzonder wrang. Deze biomassacentrales zijn verantwoordelijk voor bijkomende ontbossing en zorgen voor meer CO2-uitstoot. Het is bovendien de enige hernieuwbare energievorm die niet goedkoper wordt.Willen onze beleidsmakers een echt duurzame energietoekomst en een betaalbare energiefactuur garanderen? Dan moet ze alvast de steun voor deze grootschalige en onduurzame biomassacentrales stopzetten.

Windenergie