Frankrijk verplicht ‘houdbaarheidsdatum’ voor apparaten

Sinds kort moeten bedrijven Franse consumenten informeren over de levensduur van apparaten. Het is een veelgehoorde klacht: elektronische apparaten gaan steeds sneller kapot. Smartphones, tablets en notebooks worden vaak al binnen 1-3 jaar vervangen. Er is kritiek op bedrijven omdat ze producten zodanig ontwerpen dat ze snel verouderen en in het algemeen niet duurzaam ontworpen zijn. Roepen de ontwikkelingen in Frankrijk deze situatie een halt toe?

Geplande veroudering

De zogenaamde geplande veroudering van producten is geen nieuw fenomeen. Gloeilampen en wasmachines werden ver in de vorige eeuw al met opzet met een korte levensduur ontwikkeld. Een huidige slinkse manier om overconsumptie te stimuleren vinden we terug bij printers. Ver voordat een inktcartridge leeg is, geeft de printer al aan dat die vervangen moet worden.

Maar geplande veroudering of niet, schaarse grondstoffen verdwijnen in een hoog tempo. De ontwikkeling van duurzamere producten en duurzamere manieren van consumeren is dan ook cruciaal. Goed ontworpen wasmachines kunnen gerust 30 jaar meegaan, maar er bestaat vooralsnog geen goed mechanisme waarbij consumenten bedrijven kunnen afrekenen op de levensduur van producten.

Voor het eerst een wetgevend kader

Een nieuwe Frans initiatief zet dan nu een eerste goede stap naar een wetgevend raamwerk dat moet leiden tot betere productontwerpen. Volgens de nieuwe Franse wet tegen geplande veroudering moeten fabrikanten retailers informeren over de levensduur van producten en de periode dat reserveonderdelen leverbaar zijn. Retailers moeten op hun beurt weer de consumenten informeren. Doen de fabrikanten of retailers dat niet, dan wacht een boete van maximaal 15.000 euro. Vanaf volgend jaar moeten fabrikanten bovendien verplicht toestellen gratis repareren of vervangen wanneer ze binnen 2 jaar kapot gaan.