Franse ETS-winst gaat naar energierenovatie

Vanaf volgend jaar verdienen Europese lidstaten honderden miljoenen euro’s met de veiling van rechten uit het Europees emissiehandelssysteem. De Franse president Hollande kondigde recent aan dat zijn land de veilinginkomsten aan een ambitieus energierenovatieprogramma wil besteden. Dat meldt de nieuwssite Euractiv. Een voorbeeld dat navolging verdient in Vlaanderen.

Grofweg de helft van de broeikasgasemissies in de Europese Unie en drie andere landen valt onder het Europees emissiehandelssysteem, afgekort ETS.  Het gaat over 11.000 industriële installaties en elektriciteitscentrales in 30 landen. In de volgende handelsperiode zullen ongeveer de helft van de emissierechten geveild worden en niet langer gratis worden uitgedeeld. Elektriciteitscentrales zullen alle emissierechten voor broeikasgassen moeten aankopen op veilingen. Andere installaties een groeiend deel,  als ze niet bedreigd worden door concurrentie van buiten de Unie en het bijhorende risico op koolstoflekkage.  Zo plakt de EU een prijs op vervuiling en wil ze op een kostenefficiënte manier de klimaatverandering aanpakken. Het geld dat de veiling van emissierechten opbrengt, vloeit terug naar de lidstaten. Minstens de helft moet voor klimaatbeleid gebruikt worden.

Voor Frankrijk zouden de inkomsten aan de huidige CO2-prijs jaarlijks 600 miljoen euro bedragen. De Franse regering wil het hele bedrag gebruiken om jaarlijks 1 miljoen huizen of bijna 5% van het totale huizenbestand te isoleren, zo meldt Euractiv. Frankrijk wil met deze de beslissing  de langetermijn klimaatdoelstellingen bereiken.

Vlaams klimaatplan

Met de oprichting van het Vlaams klimaatfonds zette de Vlaamse regering al de krijtlijnen uit voor de bestemming van de Vlaamse inkomsten uit de veiling voor emissierechten in de volgende periode (2013-2020). De middelen kunnen gebruikt worden voor 5 zaken:

- uitvoering van het klimaatbeleid,

- gebruik van flexibiliteitmechanismen,

- klimaatsteun voor ontwikkelingslanden, 

- remediëring van competitiviteitverlies bij bedrijven,

- voor de kosten verbonden aan de veiling van rechten.

De inkomsten moeten echter nog verdeeld worden over de gewesten en de federale overheid in de schoot van de Nationale Klimaatcommissie.

Een ambitieus energierenovatieprogramma zou ook voor Vlaanderen een goede bestemming van de ETS-inkomsten zijn. Het zijn immers vooral de gezinnen die via de elektriciteitsprijs de kost van de emissierechten betalen. Door energierenovaties kunnen de gezinnen besparen op de energiefactuur, ontstaat werkgelegenheid in de arbeidsintensieve bouwsector en reduceren we broeikasgasemissies in de niet-ETS, emissies waaraan in de volgend periode ook voor de Vlaamse overheid een prijskaartje vast hangt.

Klimaatbeleid