Gedeelde visie over basisdoelstellingen Europees landbouwbeleid

De VODO-werkgroep Landbouw, waartoe ook BBL behoort, en de Boerenbond bogen zich de voorbije maanden samen over de basisdoelstellingen van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Naar aanleiding van de op til staande hervorming van dit Europese landbouwbeleid in 2013, werkten de organisaties een consensustekst uit waarin ze toelichten waarom Europa ook in de toekomst een GLB nodig heeft. De tekst die uit het overleg is geroeid, geeft een consistente visie op GLB, ook al zijn nog niet alle punten uitgeklaard.

De tekst vertrekt vanuit de nood aan een duurzame landbouw, die inzake voedsel kan voorzien in de basisbehoeften van elke burger en die ecologisch duurzaam, economisch efficiënt en sociaal aanvaardbaar is. Het GLB moet de ontwikkeling van de Europese landbouw naar dergelijke duurzame landbouwvormen stimuleren.

Duurzame, familiale landbouw moet voldoende en kwalitatief basisvoedsel produceren, dat voor iedereen aan een redelijke prijs beschikbaar is en een leefbaar inkomen voor de producent opbrengt. Deze doelstellingen gelden reeds sinds de invoering van het GLB in 1962. Landbouw heeft naast het produceren van voedsel ook verschillende andere functies te vervullen in de moderne samenleving. De maatschappij verwacht –terecht- dat landbouw ook aan natuur- en waterbeheer doet, een landschap creëert waarin kan gewandeld en gefietst worden, het milieu beschermt en vervuiling zoveel mogelijk beperkt, plaats geeft aan plattelandsklassen en zorgboerderijen, dierenwelzijn respecteert, en eerlijke handel nastreeft en handelsverstoring in derde landen beperkt. Duidelijke en stabiele regels en normen hieromtrent kunnen door het GLB ondersteund worden met een stimulerend beleid waarvan de ecologische en sociale impact regelmatig geëvalueerd wordt.

 

Dat zulke gedeelde visie tot stand komt tussen organisaties die traditioneel niet altijd in de beste verstandhouding hebben geleefd, geeft aan dat de geesten aan het kantelen zijn. Het besef dat er een fundamentele nood is aan verzoening tussen economie en ecologie wint veld.

De ondertekenaars willen met deze tekst een signaal uitsturen, zowel naar de samenleving als naar de politiek.

Landbouw