Geen bio voor ecocheque

Vorige week bereikten werkgevers en werknemers in de Nationale Arbeidsraad (NAR) een akkoord over de lijst met producten die je kunt aankopen met een ecocheque (CAO 98). Net zoals de maaltijdcheque kunnen werkgevers hiermee hun personeel een fiscaal vrijgesteld extraatje toestoppen. De maatregel was eind december vastgelegd in het Interprofessioneel Akkoord. Bedoeling is de netto koopkracht te verhogen en tegelijkertijd de aankoop van milieuvriendelijke producten te bevorderen. De sociale partners in de sectoren en/of ondernemingen zullen kunnen onderhandelen over een enveloppe van maximaal 125 euro in 2009 en 250 euro in 2010 per werknemer.

Sympathiek initiatief. Maar het gebrek aan transparantie bij het tot stand komen van de lijst milieuvriendelijke producten, doet vragen rijzen. Terwijl op diverse fora eindeloze discussies worden gevoerd over welke producten nu al dan milieuvriendelijk of maatschappelijk verantwoord zijn, is op enkele weken tijd achter de gesloten deuren van de NAR een lijst tot stand gekomen. Dat de werkgevers en werknemers een paar steken lieten vallen bij dit snelle kunst- en vliegwerk hoeft niemand te verbazen. Zo komen ook producten uit de bloemisterij, de boomkwekerij en tuinaanleg voor. Groen, ja. Maar per definitie milieuvriendelijk? De sierteelt gebruikt algemeen aanzienlijke hoeveelheden pesticiden. We hoopten biologische voedingsproducten op de lijst te vinden, maar tevergeefs. Een gemiste kans.

De NAR belooft een evaluatie van de lijst in 2010. Dat zal nodig zijn. Hopelijk gebeurt het dan binnen een bredere context en doet de NAR beroep op de knowhow van de milieuorganisaties.

Voorlopig is het nog even wachten op een KB dat de overeenkomst (CAO 98) algemeen bindend verklaart en nog wat praktische regelingen vooraleer de ecocheque ook effectief kan gebruikt worden.

 

Landbouw