Geen unaniem advies over transgene aardappel BASF

De Europese Voedselautoriteit (EFSA) heeft opnieuw een positief advies gegeven over de transgene aardappel van BASF. Er kon echter geen unanimiteit bereikt worden, wat zeer uitzonderlijk is. Twee wetenschappers benadrukten uitdrukkelijk dat de risico’s voor de menselijke gezondheid niet voldoende gekend zijn. De effecten van met name de ingebouwde antibioticumresistentie en het risico op overdracht van het resistentiegen kunnen niet met voldoende zekerheid worden ingeschat.

Het gaat om een aardappel met gewijzigde zetmeelsamenstelling, zodat die bruikbaarder is in de papierindustrie. Bij de genetische manipulatie werd ook een antibioticumresistentiegen toegevoegd.

Eerder al gaf EFSA een positief advies over het industriële gebruik van de genetisch gemodificeerde BASF- aardappel in de Europese Unie. De Europese Commissie gaf de instelling echter de opdracht om de risico’s gerelateerd met de antibioticumresistentie opnieuw te onderzoeken, omdat er steeds meer bezorgdheden daaromtrent werden geuit. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Geneesmiddelenagentschap uitten twijfels over de veiligheid van het genetisch gemodificeerd gewas. Nu geeft het EFSA dus opnieuw een positief advies, zij het niet unaniem.