Gemeente voor de Toekomst: projecten Nationale Loterij | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Gemeente voor de Toekomst: projecten Nationale Loterij

In 2016 lanceerde BBL en het netwerk van Gemeente voor de Toekomst samen met de Nationale Loterij een oproep om ideeën of uitdagingen van lokale besturen te bekijken, versterken en zo mogelijk mee helpen tot uitvoering te brengen.

Ondertussen zijn hieruit enkele mooie projecten gegroeid waarbij milieuorganisaties en lokale besturen de handen in elkaar slaan om de transitie lokaal te versnellen. 

Hieronder enkele voorbeelden:

Velt en VIBE vergroenen de Tuinwijk Jan Verhaegen in Merelbeke

Als proefproject van een groenbelevingsplan wil de gemeente Merelbeke de tuinwijk Jan Verhaegen vergroenen en de sociale ruimte vergroten zodat de inwoners elkaar kunnen ontmoeten op een aangename plek.

Om dit te bereiken doet Merelbeke via Gemeente voor de Toekomst beroep op de diensten van zowel Velt als VIBE. In dit project staat Velt in voor de vergroening voortuintjes terwijl VIBE voor de link met de duurzaamheidsbarometer zorgt.

 

ZuidtrAnt en Pixii bundelen hun expertise voor een dakisolatieproject in Kontich

De gemeente Kontich gaat verder dan premies om isolatie van woningen te stimuleren en startte een collectief dakisolatieproject op om eigenaars bij elkaar te brengen en te begeleiden in de uit te voeren werken. Binnen dit project biedt ZuidtrAnt renovatieaudits aan die ze uitvoeren mede met de Axii planner (software) van Pixii. Door een directe feedback-loop waarbij ZuidtrAnt feedback geeft aan Pixii over het gebruik van de software in de praktijk versterken en optimaliseren beide organisaties elkaars werking.

 

Met steun van de Nationale Loterij.

Meer over