Genetisch gemodificeerd lijnzaad onderschept in haven van Gent

Sinds begin september zijn er in de Europese Unie op verschillende plaatsen meldingen gemaakt van sporen van genetisch gemodificeerd (gg-) lijnzaad. Het gecontamineerde lijnzaad is afkomstig van Canada en bevat sporen van gg-lijnzaad dat verboden is in Europa. Onder meer in Duitsland is het lijnzaad al in de voedselketen terecht gekomen, in brood en muesli. In België is er voor zover bekend geen gecontamineerd lijnzaad op de markt gebracht, maar er is wel een lading van 23.000 ton gecontamineerd lijnzaad in beslag genomen zijn.

Het product is afkomstig van de genetisch gemodificeerde lijnzaadsoort FP967. Deze variëteit werd in 1998 goedgekeurd door de Canadese autoriteiten, maar drie jaar later werd de teelt ervan verboden onder druk van Canadese vlasboeren. Ze vreesden dat een eventuele contaminatie de export naar Europa in het gedrang zou kunnen brengen. Ongeveer 70 procent van het lijnzaad dat in Canada geteeld wordt, belandt immers op de Europese markt. Hoe het gg-lijnzaad nu dan toch in Europa is terecht gekomen, wordt nog onderzocht. Dit incident bewijst dat het onmogelijk is de verspreiding van ggg’s in de hand te houden.

Er zijn nog erg veel onzekerheden over de impact van genetisch gemodificeerde gewassen op het milieu en de volksgezondheid. Wetenschappers zijn het niet eens en langetermijneffecten zijn nog onvoldoende onderzocht.