Gents MilieuFront hangt de witte lakens uit

Fijn stof is een gevaarlijk vorm van luchtvervuiling. Het is verantwoordelijk voor drie kwart van het totaal aantal milieugerelateerde ziektes. Omgerekend per inwoner komt dit overeen met één verloren gezond levensjaar voor elke Vlaming. Bij kwetsbare personen - zoals astmapatiënten, jonge kinderen of bejaarden - is de impact groter. 

Ook mensen die dicht bij een drukke autoweg wonen of naar school gaan krijgen af te rekenen met een nog grotere schade aan hun gezondheid. Deze gezondheidsschade kost de volksgezondheid naar schatting vijf miljard euro per jaar. Maar fijn stof is ook onzichtbaar en je ruikt het niet. Het is een onzichtbare doder. 

Om fijn stof zichtbaar te maken, roept het Gents MilieuFront (GMF) de Gentenaars op om een wit laken uit het raam te hangen. Na enkele weken wordt dat grijs en grauw van het fijn stof. De vuile lakens worden op autoloze zondag overhandigd aan de schepen van leefmilieu in Gent. GMF wil zo haar eis kracht bijzetten voor minder auto’s en meer groen en frisse lucht in de stad.

Luchtkwaliteit