GGO’s moeten op etiket staan

Etiketten van dierlijke producten moeten vermelden of de dieren werden gevoerd met genetisch gemodificeerde gewassen (GGO’s). Bond Beter Leefmilieu pleit  samen met onder andere Greenpeace en Testaankoop voor een aanpassing van de Europese wetgeving.

Voor een volwaardig maatschappelijk debat over ggo’s in de landbouw is de toegankelijkheid en transparantie van informatie een voorwaarde. De consument heeft recht te weten of wat hij eet. Vandaag knelt daar het schoentje. Of het nu een kipfilet, varkenskotelet, doos melk of portie kaas is, de consument wordt vandaag het recht ontzegd om te weten of de dieren gevoerd werden met GGO’s of niet.

Alleen wie zich verdiept in de materie, zal ontdekken dat de Europese veehouderij sinds enkele decennia voor 80% afhankelijk is van de import van soja voor veevoeders. Soja die geproduceerd wordt in Brazilië, Argentinië en de VS, waar bijna uitsluitend GGO-soja geteeld wordt. Los van het gebrek aan informatie over de ecologische en sociale gevolgen hiervan, wordt de Europese consument in het ootje genomen inzake GGO’s, die hij elke dag indirect op het bord krijgt via dierlijke producten.

Landbouw