Foto Oliver Paaske

Goed nieuws uit Parijs: Wereldbank legt investeringen in fossiele brandstoffen droog

Foto Oliver Paaske

Afgelopen dinsdag, 12 december, vormde Parijs opnieuw het centrum van de internationale klimaatdiplomatie. Twee jaar na het afsluiten van het historische klimaatakkoord van Parijs organiseerde de Franse president Emmanuel Macron de One Planet Summit. Inzet van de top: financiering vinden voor het klimaatakkoord van Parijs. De top boekte enkele belangrijke successen.

Tienduizenden miljarden gezocht

De deelnemers aan top die Macron dinsdag organiseerde, gingen vooral op zoek naar geld. Veel geld. Om de economie klimaatbestendig te maken en arme landen voldoende te ondersteunen in hun strijd tegen de klimaatverandering, zijn miljarden nodig. Maar de One Planet Summit kwam er ook als tegenreactie op Donald Trumps beslissing om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. “Zolang we denken dat het aan anderen is om iets te doen, gebeurt er niks. Iedereen is medespeler”, tweette een geëngageerde Macron. Tussentijdse bijeenkomsten zoals de One Planet Summit zijn belangrijk om de dynamiek rond het internationale klimaatbeleid levendig te houden. 

De top boekte enkele goede resultaten. Deze twee willen we je niet onthouden.

Wereldbank weert fossiel

De verklaring van de Wereldbank om vanaf 2019 geen extractie van fossiele brandstoffen meer te financieren (met uitzondering van sommige projecten in zeer arme landen), vormde ongetwijfeld de meest opmerkelijke gebeurtenis op de One Planet Summit. Het belang van deze beslissing valt niet te onderschatten. De Wereldbank geeft zo een duidelijk signaal naar de rest van de wereld: het tijdperk van de fossiele brandstoffen komt ten einde en de expansie van de fossiele industrie moet stoppen. Alleen zo kunnen we de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs halen.

Ook België zamelt geld in

Ook de Belgische premier Charles Michel (MR) woonde de One Planet Summit bij. Michel kondigde aan dat er volgend jaar een ‘groene obligatie’ komt. Banken, investeringsfondsen en verzekeraars kunnen op die obligatie inschrijven om milieuvriendelijke projecten te financieren. Projecten kunnen gaan over het openbaar vervoer zijn, maar ook over hernieuwbare energie of energiebesparing. Michel hoopt met de maatregel tussen 3 en 5 miljard euro bijeen te sprokkelen. Ook ons land toonde dus haar ambitie tijdens de top. Mooi, meer van dat!

Klimaatbeleid

Meer over Klimaatbeleid