Goede marketing voor slechte patatten

Op 24 april presenteerde het consortium van wetenschappelijke instellingen, waaronder ILVO, UGent, VIB, HoGent onder een ‘hoera gesternte’ het eindrapport van de veldproeven met GGO-aardappelen in Wetteren. Het rapport omvat ondermeer volgende conclusies: de GGO aardappelen hebben hun resistentie bewezen en co-existentie met andere omliggende teelten stelt geen problemen.

Uit het rapport blijkt dat het consortium ook besefte dat de veldproef maatschappelijk debat met zich mee zou brengen. Het rapport vermeldt dan ook de initiatieven die werden genomen om dat debat te voeren. En hier wordt pijnlijk duidelijk dat de Vlaamse onderzoekers, noch de overheid zich een ernstige weg weten met het maatschappelijk debat over GGO’s.

Het rapport lijst de communicatie-activiteiten op die doelbewust werden opgezet om bij te dragen aan een genuanceerde oordeelsvorming rond de GGO-aardappel. De slogan ‘Hier groeien de aardappelen van de toekomst’, inclusief logo van de Vlaamse Overheid, die bij de opstart van de veldproef op grote billboards rond het veld prijkte, kan wat ons betreft bezwaarlijk geïnterpreteerd worden als genuanceerde (laat staan wetenschappelijk neutrale) communicatie over GGO’s. Het is pure marketing. Naast de pure communicatie-initiatieven maakt het rapport ook gewag van een Rondetafelgesprek met NGO’s en andere stakeholders. Dat gesprek vond plaats in april 2012. BBL was aanwezig, naast een aantal andere organisaties, leden van FLM, bioboeren, imkers… Het werd een moeizame gedachtewisseling, waarbij rond de co-existentie van GGO’s met biolandbouw zeer uiteenlopende inzichten bestonden en geen toenadering werd gevonden. Ondanks de afspraak dat het ILVO een vervolg zou beleggen, werd het nadien oorverdovend stil. Van ernstig maatschappelijk debat is in ieder geval geen sprake. Op diezelfde overlegvergadering werd bovendien sociologisch onderzoek gepresenteerd dat de manier in beeld brengt waarop het maatschappelijk debat rond GGO’s in Vlaanderen vorm krijgt. De opdrachtgever, het ILVO zelf, heeft deze studie sindsdien angstvallig binnenskamers gehouden. We vragen ons af waarom. We vragen het ILVO de rol op te nemen die het moet spelen als neutrale wetenschappelijke overheidsinstelling: laat alle wetenschappelijke inzichten die bijdragen aan een genuanceerde oordeelsvorming aan bod komen; en niet enkel degene die de GGO-zaak goed uitkomen. 

Landbouw