Greenpeace in actie tegen levensduurverlenging kerncentrales

Greenpeace voerde deze week actie tegen de levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales. Activisten bezetten een pyloon vlakbij de kerncentrale van Doel met de slogan “Hoe groot is uw scheur” als knipoog naar de problemen met onze “scheurtjesreactoren”. De timing van de actie was niet toevallig. Deze week vonden in het federaal parlement hoorzittingen plaats over de beslissing van de federale regering om de levensduur van onze oudste kerncentrales, Doel1 en Doel2, met tien jaar te verlengen.

Over de veiligheidsrisico’s

Greenpeace gaf toelichting tijdens de hoorzittingen in het federaal parlement. De organisatie hamerde daarbij op de talrijke problemen en veiligheidsrisico’s van onze kerncentrales en benadrukte dat de veiligheidscriteria voor levensduurverlenging van kernreactoren in België veel strenger zouden moeten zijn dan in andere landen. Nergens in Europa liggen steden immers zo dicht bij een kerncentrale. Als er in Doel iets misgaat, moeten 1,5 miljoen mensen in een straal van 30 km geëvacueerd worden.

Bovendien wees Greenpeace op de verhoogde risico's door de materiaaldegradatie bij oude kernreactoren. Daarnaast is de samenleving de voorbije 40 jaar ook kwetsbaarder geworden en brengen fenomenen zoals terrorisme en sabotage voor oude kernreactoren verhoogde risico's mee.Tot slot wees Greenpeace op de kostprijs van een kernramp. Een zware kernramp in Doel kost tussen de 740 en de 1.400 miljard euro of minstens vier maal het BBP van ons land. Een kernramp in Doel betekent met andere woorden het failliet van België.

Greenpeace eist daarom dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geen compromissen sluit inzake veiligheid. De oude reactoren moeten beantwoorden aan dezelfde veiligheidsnormen die vandaag gelden voor nieuwe reactoren.

Greenpeace stelde de volgende eisen:

  • de effectieve invoering van alle verbeteringsacties die tijdens de stresstesten werden geïdentificeerd
  • een milieueffectenrapport met daaraan gekoppeld een grensoverschrijdend publiek consultatieproces
  • een nieuw nucleair noodplan, waarbij gans het grondgebied als noodzone wordt ingedeeld
  • een onbeperkte aansprakelijkheid van de operatoren en toeleveranciers van kerncentrales voor de totale schade van een kernramp

Is dit technisch onhaalbaar of te duur? Dan moeten de oude reactoren definitief gesloten worden. Een conclusie waar BBL alleen maar kan achterstaan.

Kernuitstap