Greenpeace toont aan dat Europese Energie[r]evolutie haalbaar is

Onlangs lanceerde Greenpeace haar nieuwe Energy [r]evolution voor Europa. Met deze studie, die werd uitgevoerd door het gerenommeerde Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum DLR, bekrachtigt Greenpeace haar eerdere [r]evolution scenario’s die aantonen dat een zo goed als 100% hernieuwbare energievoorziening voor Europa perfect mogelijk is.

Volgens het rapport is zo’n scenario bovendien goed voor de Europese werkgelegenheid. Dankzij een energie[r]evolutie kunnen er maar liefst een half miljoen jobs gecreëerd worden. Om onze energievoorziening volledig hernieuwbaar te maken tegen 2050 moet Europa nu alvast duidelijke doelstellingen vooropstellen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie en energiebesparing tegen 2030.

Energiebesparing als voorwaarde

In 2009 werd in Europa 9,6% van de energie hernieuwbaar geproduceerd. Om ervoor te zorgen dat we tegen 2050 alle energie hernieuwbaar kunnen opwekken, is een omslag van ons hele energiesysteem vereist.

Zo zullen we in de eerste plaats onze energievraag sterk moeten terugdringen - volgens de Energy [r]evolution met 35%. Dit kan onder andere door in te zetten op een grondige renovatie van de bestaande gebouwen en door voor nieuwe gebouwen minstens de passiefhuisstandaard te hanteren.

Ook het energieverbruik van de industrie zal stevig moeten dalen. Zo voorziet het scenario een daling van het energieverbruik per € BNP met 25% ten opzichte van een referentiescenario.

Tot slot moet ook ons transportsysteem verduurzamen door veel minder in te zetten op individueel autogebruik en door meer goederen per spoor te vervoeren.

Besparing op de factuur

In 2050 kan de elektriciteit voor  bijna100% worden opgewekt met hernieuwbare bronnen. Wind en zon voorzien hierbij met een aandeel van 75% het leeuwendeel van de stroom. Interessant is dat dit scenario ook financieel zeer voordelig is. Door in te zetten op hernieuwbare energie en energiebesparing besparen we tegen 2050 16% op onze elektriciteitsfactuur. De hogere investeringskost in nieuwe elektriciteitsproductie wordt hierbij ruimschoots gecompenseerd door een veel lagere kost aan fossiele brandstoffen. Een duurzaam energiesysteem kan ons per jaar maar liefst 75 miljard euro uitsparen.

Door niet alleen onze elektriciteitsproductie maar ook de warmtevraag en het transport op een duurzame manier in te vullen, kunnen we onze CO2-uitstoot drastisch naar beneden brengen. Tegen 2050 kunnen we maar liefst 95% minder CO2 uitstoten dan in 2009. Het energie[r]evolutie scenario kan ons zo helpen om een onomkeerbare klimaatverandering af te wenden.

Oproep 

Het scenario is een oproep aan alle beleidsmakers om nu al in te zetten op een duurzame energietoekomst. En niet alleen Europa, maar ook ons land heeft hierin een belangrijke rol te spelen. De Belgische elektriciteitsmarkt is immers sterk geïntegreerd met de omringende landen. Willen we ons land voorbereiden op een duurzame toekomst, dan moeten we nu nog veel sterker de kaart trekken van energiebesparing, een stevige groei van hernieuwbare energie en de uitbouw van een slim en Europees verbonden elektriciteitsnetwerk.

Energiebesparing Windenergie