Greenpeace zaait biologische bloemen op GGO-veld

Actievoerders van Greenpeace zaaiden dinsdagochtend vroeg biologische bloemen op een proefveld van de Vlaamse Overheid in Wetteren. Daarmee protesteerden ze tegen het inzaaien van genetisch gewijzigde (gg-) maïs, zoals voor die dag gepland was. Greenpeace klaagt met deze actie het Vlaamse ggo-beleid aan: “We willen dat Vlaanderen deze zinloze publiciteitsstunt stopzet en investeert in duurzame landbouw”.

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek van de Vlaamse Overheid (ILVO) gaat op het proefveld in Wetteren gg-maïs telen om de praktische toepasbaarheid van de coëxistentieregels, die door het Vlaams Parlement in 2009 werden aanvaard,  uit te testen. De coëxistentieregels, zoals vastgelegd in het coëxistentiedecreet en de daarbij horende uitvoeringsbesluiten, zijn de regels die het naast elkaar bestaan van conventionele, biologische en genetisch gewijzigde teelten moeten garanderen. In Spanje – totnogtoe het enige Europese land waar gg-maïs op grote schaal wordt geteeld – is gebleken dat besmetting onvermijdelijk is, met alle gevolgen voor de conventionele en biologische landbouw vandien.

De enige manier om besmetting te voorkomen, is het weren van ggo’s uit de landbouw en de voedselketen, stelt Greenpeace. De organisatie pleit ervoor de schaarse Vlaamse middelen in te zetten voor onderzoek naar duurzame landbouw, in plaats van het te verspillen aan proeven als deze. “Vlaanderen zou beter eens kijken naar de aanbevelingen van de door de VN gesponsorde IAASTD, de meest omvangrijke evaluatie van de wereldwijde landbouw ooit. Het rapport pleit voor kleinschalige, duurzame landbouwpraktijken om de groeiende wereldbevolking te voeden zonder de natuurlijke hulpbronnen waarvan we allemaal afhankelijk zijn, uit te putten.” Over ggo’s is dit rapport duidelijk: we hebben ze niet nodig om de honger uit de wereld te helpen.