Groenestroombeleid klein stapje vooruit, maar kan ambitieuzer

Bond Beter Leefmilieu (BBL) reageert afwachtend positief op de nieuwe regeling voor groene stroom. De milieubeweging is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid gecreëerd wordt voor de noodlijdende hernieuwbare energiesector. Veel zal afhangen van de uitwerking en het gehanteerde duurzaamheidskader.

Het optrekken van de huidige doelstelling van 13% naar 20,5% is een voorzichtige stap in de goede richting, maar kan veel ambitieuzer. Bovendien is het maar de vraag of deze doelstelling zal volstaan om aan de Europese verplichtingen te voldoen. “Iedereen zal van de voordelen van een ambitieus energiebeleid kunnen genieten. We moeten dan ook nu allemaal onze duit in het zakje doen voor een lagere energiefactuur in de toekomst,” zegt Sara Van Dyck van BBL. “We hebben daarom bedenkingen bij de verdeling van de lasten. De verhoogde vrijstelling voor bedrijven mag er niet toe leiden dat de Vlaamse gezinnen onevenredig meer betalen.”

De voorbije maanden dreigde de sector van de hernieuwbare energie volledig stil te vallen door een gebrek aan ambitie, visie en daadkracht. De nieuwe regelgeving voor groene stroom, die maanden op zich liet wachten, moet er nu voor zorgen dat deze levensbelangrijke sector terug perspectieven krijgt. In het voorliggende voorstel zitten een aantal goede aanknopingspunten om de sector uit het slop te halen, maar veel zal nog afhangen van de concrete uitwerking.

Ambitie kan hoger

De doelstelling van 20,5% mag dan wel een grote sprong voorwaarts lijken, maar het is nog maar de vraag of deze doelstelling zal volstaan om aan de Europese verplichtingen te voldoen. Bovendien zullen nog veel meer inspanningen op het vlak van energiebesparing en groenestroomproductie nodig zijn om onze elektriciteitsproductie ook op de lange termijn verder te vergroenen.

BBL pleit ervoor om in het bijzonder voor grote biomassa-installaties kritische randvoorwaarden te hanteren en strikte criteria op te leggen voor de duurzaamheid van de ingezette biomassa en de efficiëntie waarmee de biomassa wordt ingezet. Grootschalige biomassacentrales die enkel inzetten op elektriciteitsproductie en hun warmte gewoonweg de lucht inblazen, passen niet in het plaatje van een duurzame energievoorziening. Daarnaast vraagt BBL om ook de steun voor afvalverbrandingsinstallaties, die in de praktijk meer grijze dan groene stroom produceren, te heroverwegen.

Billijke kostenverdeling

De milieubeweging heeft ook zeer veel vragen bij het verlagen van de bijdrage van de bedrijven. Zij krijgen een grotere vrijstelling dan voorheen, zonder dat ze er een concreet engagement tegenover moeten plaatsen. Dit is nefast voor de transitie naar een koolstofarme samenleving. Het kan niet de bedoeling zijn om de kost van het ondersteuningsmechanisme af te schuiven op de schouders van de gezinnen. De bijdrage voor groene stroom, die op termijn zal zorgen voor een lagere energiefactuur voor iedereen, moet eerlijk verdeeld worden.

Prijzenobservatorium sterk genoeg?

Het prijzenobservatorium, dat de hoogte van de steun voor groene stroom snel en accuraat zal moeten bepalen, zal een cruciale rol spelen in de verdere uitwerking van het mechanisme. Het is essentieel dat dit observatorium voldoende slagkracht krijgt.

De subsidiëring van groene stroom wordt verfijnd: zo wordt er een onderscheid gemaakt per technologie en wordt rekening gehouden met de elektriciteitsprijs. Het is daarbij van groot belang dat elke duurzame technologie, voldoende steun krijgt om rendabel te zijn. BBL pleit er voor dat er voldoende middelen worden vrijgemaakt, zodat het groenestroombeleid ten volle kan worden uitgebouwd.

Windenergie