Groenestroombeleid: meer ambitie, maar evenwicht is zoek

Vorige week keurde de Vlaamse regering na maandenlang onderhandelen een herziening van de ondersteuning van groene stroom goed. De Vlaamse werkgeversorganisatie  VOKA stond als eerste in de rij om – nog voor de regeling was goedgekeurd – applaus te geven. Niet onbegrijpelijk. De bedrijven zullen immers nog veel meer vrijstellingen van de groenestroombijdrage krijgen dan voorheen.

In tegenstelling tot wat Vlaams minster van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) in haar persbericht laat uitschijnen, staat dit allesbehalve garant voor een eerlijker verdeling van de last tussen gezinnen en bedrijven. Je leest hier meer over in het persbericht dat Bond Beter Leefmilieu (BBL) vorige week publiceerde.

De sector van de zonne-energie stond dan weer meteen op haar achterste poten. Met de nieuwe regeling wordt immers – opnieuw - drastisch gesnoeid in de financiële ondersteuning voor zonnepanelen. De minister stelt dat mensen die zonnepanelen plaatsen, nog steeds kunnen genieten van een terugverdientijd van 10 jaar, maar dit werd meteen weerlegd door de sector. Volgens de installateurs, leveranciers en producenten van zonnepanelen, zal deze aanpassing, samen met het ingevoerde injectietarief voor zonnepanelen, rampzalig zijn voor de sector. De sector kondigde deze week aan dat ze de nieuwe regeling zal aanvechten bij  het Grondwettelijk Hof.

BBL pleit voor een eerlijke steun voor elke technologie die ons op een duurzame manier kan helpen om de hernieuwbare energiedoelstellingen te halen. Het is dan ook bijzonder jammer dat de steun voor zonnepanelen meteen drastisch wordt verlaagd, alvorens het net in het leven geroepen prijzenobservatorium haar werk kan doen : de correcte steun voor zonnepanelen bepalen.

Windenergie