Grootschalige biomassacentrales duur en niet duurzaam

Vorige week belichtte het Belang Van Limburg de impact van twee geplande biomassacentrales op onze elektriciteitsfactuur. Open VLD provincieraadslid Frederik Vandeput becijferde dat we tot 328 miljoen euro per jaar zullen betalen voor de ondersteuning van een nieuwe biomassacentrale van BEE in Gent en de ombouw van een oude steenkoolcentrale van E.ON in Genk naar een biomassacentrale. De mythe dat biomassa - in tegenstelling tot wat sommigen beweren - een goedkope vorm van hernieuwbare energieproductie is, werd zo meteen ontkracht. In tegenstelling tot wind en zon, daalt de kostprijs van biomassainstallaties niet. Integendeel, deze centrales zullen nog jaren steun nodig hebben om hun brandstof te kunnen betalen. Zonnepanelen hebben daarentegen vandaag al geen steun meer nodig om rendabel te zijn. 

We wezen al herhaaldelijk op de vele vragen bij de duurzaamheid van grootschalige biomassacentrales. De gebruikte biomassa leidt vaak tot het sneuvelen van bossen. Bovendien blijkt dat dergelijke installaties netto niet per se minder CO2 uitstoten dan een fossiele elektriciteitscentrale.

Volgens minister Vandenbossche is biomassa nu eenmaal een noodzakelijk kwaad om onze hernieuwbare energiedoelstellingen te halen. Maar is dat wel zo? Uit een evaluatierapport van het Vlaams energieagentschap blijkt dat de nieuwe biomassacentrales er voor zullen zorgen dat de huidige - weliswaar veel te magere - doelstellingen voor groene stroom met meer dan 500% zullen worden overtroffen. 

Onze beleidsmakers zouden het geld dat naar grootschalige biomassacentrales gaat veel beter gebruiken om extra energie te besparen en de uitbouw van echt duurzame hernieuwbare energiebronnen te faciliteren. Dat is de enige manier om de hernieuwbare energiedoelstellingen te halen op een duurzame en verantwoorde manier én te zorgen voor een betaalbare energiefactuur.

Biomassa & biobrandstoffen