Grootste milieukeurmerk wereldwijd uitgereikt aan 119 Vlaamse toeristische bestemmingen

119 Vlaamse toeristische bestemmingen hebben vandaag in het Crowne Plaza hotel in Brugge een “Groene Sleutel” ontvangen voor hun inspanningen voor het milieu.  Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken dit label voor het elfde jaar uit. Uit onafhankelijk onderzoek van 20 labels van hoge kwaliteit, blijkt bovendien dat de Groene Sleutel met meer dan 2500 internationale locaties het grootste milieukeurmerk voor toeristische accommodaties is. 

5 nieuwe Groene Sleutels, 11 locaties draaien al 10 jaar mee

119 Vlaamse toeristische bestemmingen krijgen dit jaar het internationaal erkende label. Vijf locaties ontvangen het kwaliteitslabel voor de eerste keer, 11 locaties behalen hun tiende Groene Sleutel op rij. 

Het gaat om 10 openlucht recreatiedomeinen, 1 vakantiecentrum, 2 vakantiewoningen, 36 jeugdverblijven, 35 hotels, 11 gastenkamers, 10 attracties en 14 meetinglocaties. Antwerpen blijft koploper (42 locaties) maar West-Vlaanderen is met zijn 29 sleutels de tweede best vertegenwoordigde provincie. Reden te meer om de uitreiking dit jaar in het Crowne Plaza te organiseren, een viersterrenlocatie in hartje Brugge die voor de vijfde keer een Groene Sleutel ontvangt. 

Geleverde inspanningen

Dat je de Groene Sleutel moet verdienen, tonen de inspanningen van de afzonderlijke Groene Sleutelhouders aan. De Hoge Duin bijvoorbeeld doet onder meer aan hemelwaterrecuperatie, wekt elektriciteit op met zonnepanelen en biedt lokale, biologische en fairtrade producten aan. Nieuwkomer Hotel Fauwater (Kasterlee) heeft ambitieuze plannen om naast hun zonneboilers, zonnepanelen én een rietveld voor waterzuivering ook nog een warmtenet te ontwikkelen: dit is een collectieve verwarming die o.a. restwarmte van nabije gebouwen gebruikt. 

80-tal criteria

Om een Groene Sleutel te behalen moet je voldoen aan een 80-tal criteria. Afvalsortering én vermijden van wegwerpmateriaal zijn een must, LED-verlichting vervangt de standaard verlichting, voedselverspilling wordt bestreden en lokale, biologische en fairtrade gerechten genieten de voorkeur. Verder genieten milieuvriendelijke schoonmaakproducten de voorkeur. Tot slot wordt het verbruik van water & energie nauwkeurig bijgehouden.

De Groene Sleutel houdt de vinger aan de pols

Na het Klimaatverdrag van Parijs en de recente klimaattop in Gent en Marrakech is het duidelijk: de ‘business as usual’ staat onder druk. Tegen 2020 moet de CO2-uitstoot naar omlaag en onze economie drastisch verduurzamen. De omvangrijke sector van het toerisme en de recreatie ontsnapt niet aan die klimaateisen. “Een ambitieus label als de Groene Sleutel helpt bedrijven om inspanningen te sturen - van B&B over meetinglocatie tot hotelketen. Thema’s als energie- en waterbesparing, mobiliteit, voedselveiligheid, hygiëne, afvalsortering, waterkwaliteit en duurzame aankopen worden opgedeeld in haalbare doelstellingen. Dat maakt van de Groene Sleutel een tool om naar de hoogste standaard te streven en bij de koplopers van duurzame ontwikkeling te blijven,” benadrukt Jasmien Vandermeeren van Bond Beter Leefmilieu. 

“Investeren in de kwalitatieve ontwikkeling van onze toeristische bestemming is één van de kerntaken van Toerisme Vlaanderen, en duurzaamheid is daarbij natuurlijk een sleutelfactor. Toerisme Vlaanderen staat bovendien naast die bestemmingsontwikkeling ook in voor de internationale promotie van Vlaanderen en Brussel, en je kan en mag natuurlijk maar internationaal promoten wat goed en duurzaam ontwikkeld is. Anders bedrieg je je bezoekers. Daarom zetten we jaar na jaar met veel plezier onze schouders onder deze Groene Sleutel,” zegt Stef Gits Van Toerisme Vlaanderen. 

Wereldwijd grootste duurzaamheidslabel

Tweejaarlijks evalueert het Duitse “Arbeitskreis Tourismus & Entwicklung” duurzaamheidslabels. Uit 150 labels selecteerden zij oorspronkelijk de 20 beste om grondig te onderzoeken. De Groene Sleutel verdient zijn plaats bij de 20 beste door de onafhankelijke controle ter plaatse bij elke labelhouder en de transparantie van de meer dan 80 criteria. De organisatie roemt ook de economische onafhankelijkheid van het label. Bovendien prijkt de Groene Sleutel op meer dan 2500 locaties en daarmee laten ze de concurrentie ver achter zich.