Helft minder autogebruik tijdens ‘Expeditie Duurzame Mobiliteit’

Vanaf 15 oktober gingen 70 personen de uitdaging aan om hun autogebruik te verminderen. Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Slimweg zorgden voor begeleiding op maat tijdens deze “Expeditie Duurzame Mobiliteit”. De voorlopige resultaten zijn verbluffend: gemiddeld 55% minder verplaatsingen met de auto. Ook Goedele Liekens en Lieven Verstraete namen deel aan het project en verminderden hun autogebruik met respectievelijk 50% en 71%.

Goedele heeft absoluut geen spijt. “Al is het maar om mijn kinderen ook wat milieubewuster te maken. Maar het was voor mij ook een absolute eyeopener. Waarom zou je de auto pakken om een boodschap te doen bij de bakker en de supermarkt?”

De deelnemers aan “Expeditie Duurzame Mobiliteit” kregen als opdracht om hun autoverplaatsingen met minstens 1/3 te verminderen gedurende één maand. Elke kandidaat ging na welke autoverplaatsingen (woonwerk, vrije tijd, winkel, …) hij kon vervangen door duurzame alternatieven. Hiervoor konden ze kiezen uit een gratis pakket duurzame vervoersmiddelen. BBL en Slimweg hielpen de deelnemers om de meest efficiënte keuzes te maken. Zo ontvingen 52 personen een vervoersbewijs voor het openbaar vervoer en 51 personen een fiets (elektrische fiets, plooifiets, bakfiets, …). Daarnaast konden deelnemers ook gebruik maken van fietsen aan het station (Blue bikes), elektrische scooters, deelwagens of starten met carpoolen en thuiswerken.

De groep van 70 personen slaagde erin om gemiddeld 55% minder autoverplaatsingen af te leggen. Elf personen slaagden erin om hun autogebruik met meer dan 75% te verminderen, 9 personen slaagden niet in de doelstelling van minstens 33% minder autogebruik.

Jan Vanhee, Bond Beter Leefmilieu: “De op maat begeleiding en het testen van duurzame alternatieven lijken ons de succesfactoren die tot dit resultaat geleid hebben. Dit biedt alvast perspectieven om dit project op grotere schaal uit te voeren in Vlaanderen.”

Na de testperiode - die liep van 15 oktober tot 16 november 2012 – bevraagde de Gentse Universiteit de deelnemers. Op de vraag “Hoeveel autoverplaatsingen denk je in de toekomst minder te gaan doen in vergelijking met de periode vóór de Expeditie?” antwoordde 95% van de respondenten dat ze de auto minder gaan gebruiken in de toekomst. Eén derde van de respondenten wil dit autogebruik met minstens 30% verminderen. Een ander opvallend element: 30 van de 70 respondenten overweegt op korte termijn de aankoop van één of andere fiets waarvan de helft een elektrische fiets.

In februari 2013 peilt een laatste bevraging of het gedrag van de deelnemers effectief veranderde. In april 2013 worden alle eindresultaten toegelicht op een persconferentie.

Gedeelde mobiliteit