Hernieuwbare energie op recordkoers

Hernieuwbare energie is aan een niet te stuiten opmars bezig. Een aantal sprekende cijfers van de voorbije weken bewijzen dat de investeringen in én de productie van zonne- en windenergie records verpulvert. Zon en wind overtreffen  op verschillende plaatsen de elektriciteitsproductie van vervuilende steenkool-, gas- en kerncentrales.

VS: 70 keer meer hernieuwbaar dan gas

Investeringen in nieuwe gascentrales delven in de Verenigde Staten zwaar het onderspit voor wind- en zonne-energie. Tijdens de eerste drie maanden van 2016 ging er 18 MW aan nieuwe gascentrales online. Daartegenover installeerden de Amerikanen 1.291 MW hernieuwbare energie. Wind (707 MW) en zon (522 MW) vormden het leeuwendeel van deze investeringen. Nieuwe steenkoolcentrales of kerncentrales werden niet gebouwd.  Van januari tot maart dit jaar werd dus 70 keer meer hernieuwbare energie geplaatst dan fossiele.

Ondertussen is hernieuwbare energie volgens de officiële statistieken goed voor 14% van de elektriciteitsproductie in de Verenigde Staten. Het werkelijke aandeel ligt nog hoger, omdat kleinschalige zonnepanelen hier niet werden bijgeteld. En: hernieuwbare energie zal verder blijven groeien. Wereldwijd winnen zonne- en windenergie tenders voor nieuwe productie-installaties zonder subsidies. Eenvoudigweg omdat hun prijzen niet te kloppen zijn.

100% hernieuwbaar

Ook dichter bij huis boert hernieuwbare energie goed. Vorige week draaide Portugal vier opeenvolgende dagen volledig op hernieuwbare elektriciteit. En zondag sloot Duitsland zich daarbij aan: op 16 mei in de namiddag produceerden zon- en windenergie 99% van de Duitse energievraag.

Deze opmars van hernieuwbare energie betekent ook de doodsteek voor oude, logge en vervuilende energiecentrales. Zo produceerde het Verenigd Koninkrijk de voorbije weken voor het eerst in meer dan honderd jaar elektriciteit zonder beroep te doen op steenkoolcentrales. Daarmee bereikte het Verenigd Koninkrijk een kantelpunt: nadat steenkool decennialang de motor was van de Engelse economie, nemen de Britten nu stap voor stap afscheid van deze vervuilende en klimaatschadelijke energiebron.

Windenergie