Hernieuwbare energie is veel goedkoper dan kernenergie

Tijdens de paasvakantie verschenen twee interessante studies die duidelijk maken dat hernieuwbare energie de toekomstgerichte en financieel interessantste keuze is voor een CO2-vrij elektriciteitssysteem.

Duitse studie

Wind en zon kunnen tot 50% goedkoper elektriciteit produceren dan nieuwe kerncentrales. Dat blijkt uit een studie van het studiebureau Protos AG in opdracht van AGORA Energiewende. De studie komt tot die  conclusie door de Duitse steun voor hernieuwbare energie te vergelijken met de steun die beloofd werd aan een nieuwe Engelse kernreactor. Bovendien blijkt ook CCS, een nog niet beschikbare techniek waarbij CO2 wordt afgevangen van elektriciteitscentrales, significant duurder dan hernieuwbare energie.

Naast de specifieke kost van de verschillende energietechnologieën, vergeleek de studie ook de kost van een volledig elektriciteitssysteem gebaseerd op kernenergie met een systeem op basis van wind en zon, aangevuld met flexibele gascentrales. Deze aanvullende analyse is zeer interessant, omdat het uiteindelijk die volledige systeemkost is die telt. En wat blijkt? Een op kernenergie gebaseerd elektriciteitssysteem is 20% duurder dan een systeem dat draait op wind en zon.

Belgische studie komt tot gelijkaardige vaststelling

Een studie in opdracht van Waals energieminister Nollet komt tot gelijkaardige conclusie. Ook hier vergeleek men de kost van nieuwe windturbines in combinatie met gascentrales, met de kost van een (fictieve) nieuwe kernreactor. Hieruit blijkt dat een elektriciteitssysteem gebaseerd op wind en gas meer dan 41,2% goedkoper is dan een elektriciteitssysteem dat afhangt van een grote kerncentrale. Uitgerekend over de ganse levensduur van een nieuwe kernreactor (60 jaar), bespaart de keuze voor wind en gas maar liefst 26 miljard euro ten opzichte van een scenario met kernenergie. Tot slot levert windenergie ook veel meer jobs op. Om een zelfde hoeveelheid energie te produceren, zorgt windenergie voor 3,8 tot 4,6 (wereldwijd) en 1,7 tot 3 keer (lokaal) meer jobs dan bij kernenergie.

Kernuitstap Windenergie