Hernieuwbare energie werkt

Als ons land kiest voor 100% hernieuwbare energie zal dat leiden tot 21.000 tot 65.000 nieuwe  jobs tegen 2030. Dit blijkt uit een analyse die het Federaal planbureau uitvoerde in het kader van de studie 100% hernieuwbare energie in België, die eerder dit jaar verscheen.

Nieuwe werkgelegenheid

De nieuwe jobs zullen niet enkel in België gecreëerd worden maar voor een deel ontstaan in landen die hernieuwbare energietechnologieën, zoals zonnepanelen, succesvol weten te exporteren. Daar staat tegenover dat andere  jobs alleen lokaal uitgevoerd kunnen worden, zoals het werk van installateurs en onderhoudspersoneel.

De studie weerlegt tegelijk de kritiek dat jobcreatie in de (hernieuwbare) energiesector zou leiden tot minder jobs in de energie-intensieve industrie. “Het hoeft geen broekzak-vestzak operatie te zijn waarbij jobcreatie door hernieuwbare energie uitgevlakt wordt door het resulterende banenverlies in energie-intensieve sectoren”, aldus de studie.  

Beperking kostenstijging

De kostenstijging door de investeringen in hernieuwbare energiebronnen kan beperkt worden doordat hernieuwbare energiebronnen jaar na jaar goedkoper worden. Bovendien helpt het als de ons omliggende landen en onze handelspartners eveneens kiezen voor hernieuwbare energie. Ook een stijging van de kostprijs van fossiele bronnen en/of ook de prijs van CO2 vermindert de kosten van de energietransitie. Tot slot kan ook energie-efficiëntie een deel van de oplossing bieden. Het planbureau heeft daarbij een belangrijke boodschap voor onze energie-intensieve industrie: door minder energie te verbruiken, hoeft de uiteindelijke energiefactuur niet noodzakelijk hoger te zijn.

Windenergie