Heropstart van een vuile groene centrale

Max Green zal binnenkort weer stroom produceren. De biomassacentrale van Electrabel lag sinds begin dit jaar noodgedwongen stil omdat ze geen groenestroomcertificaten meer kreeg. Zonder deze steun was de centrale verlieslatend. Bond Beter Leefmilieu vond het stopzetten van de steun aan Max Green zeer terecht. Naast klachten van de hout-en papierindustrie over oneerlijke concurrentie, zijn er ook zeer veel problemen met de duurzaamheid van de gebruikte houtpellets. Hiervoor gaan in de Verenigde Staten volledige bomen tegen de grond.

Het tij lijkt nu gekeerd. Ondanks de blijvende vraagtekens bij de duurzaamheid van de gebruikte houtpellets, gaven zowel de hout- en papierindustrie als de OVAM een positief advies. Volgens de adviezen zouden er geen problemen zijn met de pellets omdat deze “geen rechtstreeks concurrentieel nadeel bezorgen aan onze hout- en papierindustrie”. De impact op de Amerikaanse hout- en papierindustrie wordt daarbij volledig genegeerd. Over de ecologische problemen veroorzaakt door het kappen van bomen geen woord. Frappant is dat de OVAM zich in de motivering van advies ook zou uitlaten over de precaire bevoorradingszekerheid in ons land. Deze problematiek is immers bijzonder complex en overstijgt het duurzame materialenbeheer. Ook zou gewag gemaakt worden van de “oplopende kosten van de opslag van de houtpellets”. Dat zijn zorgen voor Electrabel; daar zou de OVAM geen rekening mee mogen houden.

Op basis van deze adviezen gaf kersvers minister van energie Annemie Turtelboom nu ook groen licht om Max Green weer steun toe te kennen. Door groenestroomcertificaten te geven aan deze elektriciteitscentrale, ondergraaft ze meteen de principes van het regeerakkoord. Daarin staat immers dat biomassa bij voorkeur wordt ingezet voor warmte of warmte gecombineerd met elektriciteitsopwekking.

Biomassa & biobrandstoffen