Het ‘groenestroomverwijt’

“Door te investeren in zonnepanelen jaag je de buurman onnodig op kosten.” Deze hardnekkige stelling dat investeren in zonne-energie je medemens geld kost, steekt regelmatig weer de kop op. Is het nog wel mogelijk te investeren in hernieuwbare energie in vrede met je buurman? Het doorrekenen van de kosten voor steun via groenestroomcertificaten naar alle eindverbruikers zorgt voor wrevel.  
Om een halt toe te roepen aan de klimaatopwarming stelt de Vlaamse overheid tegen 2020 een aantal doelstellingen voorop. Eén daarvan is 13% hernieuwbare energie voorzien in het energieverbruik. Om die doelstelling te bereiken kan de regering onder andere rekenen op de elektriciteit van zonnepanelen geïnstalleerd door privé investeerders. Die investeerders worden hartelijk bedankt voor die medewerking.

Overroepen kosten

De krant De Tijd haalde deze week kosten aan die sterk overdreven zijn. De 520 miljoen euro nodig om in die steun te kunnen voorzien, komt ongeveer overeen met de berekening die Eandis maakte in 2011. Weekblad Knack bestempelde dit cijfer toen als ‘hemeltergend leugenachtig’. Bovendien gaat het in de berekeningen niet alleen over de steun aan groene stroom, maar ook aan zonneboilers, en isolatie, etc.

De samenleving draagt een steentje bij

Maar het is onomstotelijk zo dat het steunmechanisme van groenestroomcertificaten heel wat geld kost. Die kosten zijn hoog en worden daarom verrekend in de factuur door de distributienetbeheerders. Dat is maar normaal. Een gelijkaardige solidaire spreiding gaat ook op voor het wegennet, het openbaar vervoer, én voor de subsidies aan fossiele brandstoffen, alleen zien we die laatste niet liggen op het dak van onze buurman. Of zoals de samenleving in der tijd bijdroeg aan de installatie van kerncentrales. Zo draagt de gehele samenleving nu bij aan een duurzame energievoorziening in de toekomst. Zo voorkomt Vlaanderen gezichtsverlies bij de Europese lidstaten als in 2020 de rekening wordt gemaakt.

Iedereen gelijk voor de wet

Vandaag wordt 80 procent van de kosten ter ondersteuning van zonnestroom verrekend naar alle laagspanningsklanten. Die klanten, gezinnen en kleine bedrijven, worden tegen elkaar uitgespeeld in de media. Eigenaars van een zonnepaneel worden afgedaan als profiteurs. De resterende 20 procent, voornamelijk grootverbruikers, moeten ook hun steentje bijdragen. Op die manier spreiden we de kosten solidair over àlle verbruikers.

Interessante investering?

Ook al daalt de steun voor groenestroomcertificaten drastisch, investeren in zonnepanelen blijft rendabel. Een berekening van de Standaard van de terugverdientijd en het langetermijnrendement resulteerde in een financieel rendement van 3,2%. Freya Van den Bossche spreekt over 5%. De jaren die volgen nadat de investering is terugbetaald, renderen in pure winst. Beter zelf investeren dan met de vinger wijzen.  

Windenergie