Het tij keert: mondiale CO2 uitstoot stagneert in 2014

2014 tekende voor een keerpunt in de energietransitie, meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Voor het eerst in 40 jaar is de mondiale CO2-uitstoot door verbranding van fossiele energiebronnen gelijk gebleven, terwijl de economie wereldwijd met 3% groeide. Dat betekent dat de wereldwijde economische groei zich loskoppelt van de uitstoot van broeikasgassen, dankzij hernieuwbare energiebronnen.

Fatih Birol, hoofdeconoom van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), reageerde enthousiast: “Dit maak me nog hoopvoller dat de wereld er in zal slagen om samen te werken in de strijd tegen de klimaatverandering, de belangrijkste hedendaagse bedreiging.” In 2014 is er volgens het IEA 32,3 miljard ton CO2 uitgestoten door de energiesector. Dat is net zoveel als het jaar ervoor.

Het IEA verklaart de stabiliserende vervuiling door veranderingen in het energiesysteem van China en de ontwikkelde landen. In China kennen hernieuwbare energiebronnen een steile klim en stagneerde het steenkoolgebruik. In de landen van de OESO werpt het klimaatbeleid haar vruchten af. Een versterkte inzet op energiebesparing doet samen met hernieuwbare energie de CO2-uitstoot dalen. De idee dat het allemaal niet uitmaakt wat we hier doen rond klimaat, blijkt verkeerd. Enkel door de gezamenlijke inspanning van ontwikkelde en opkomende landen kan de vervuiling door broeikasgassen afnemen. Om een redelijke kans te hebben om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden moeten de mondiale CO2-emissies voor 2020 stagneren en daarna snel tot 0 dalen, iets voorbij het midden van de eeuw.

Klimaatbeleid