Het Vlaams milieubeleid

“Vlaanderen [moet] in 2020 op vlak van water- en luchtkwaliteit, bodembescherming, geluidshinder en biodiversiteit even goed scoren als andere economische topregio’s”.  

Het Vlaams milieubeleid zal de komende jaren in de eerste plaats geïnspireerd worden op het ‘Pact 2020’, dat op het einde van de vorige legislatuur door de regering, de administratie, de sociaal-economische partners en het brede middenveld werd ondertekend. De milieu-ambitie van het Pact is niet mals, en is nu ook integraal in het regeerakkoord opgenomen. Daarmee wordt de lat hoog gelegd, maar niet onmogelijk hoog. Het gaat er inderdaad niet om de luchtkwaliteit van de Alpen of de stilte van de de Finse bossen te halen, wel om de vergelijking te kunnen doorstaan met andere Europese economische topregio’s als de Ile de France  of de de Nederlandse Randstad. Die regio’s kennen dezelfde objectieve kenmerken als Vlaanderen: dichtbevolkt,  sterk ontwikkeld wegennet, intensieve industrie,…  En toch scoren zij vandaag op de meeste gekende parameters beter dan wij. Het regeerakkoord weerspiegelt de politieke consensus die de voorbije periode is gegroeid om een tandje bij te steken. Waar vroeger het ‘no gold plating’-adagium gold, waarbij we niet meer doen dan wat Europa ons oplegt, worden nu de milieudoelstellingen zelf terug de motor van het milieubeleid.  Letterlijk staat er: “Als Vlaanderen, met milieumaatregelen die Europees worden opgelegd, er niet in slaagt om deze milieukwaliteitsdoelstellingen te bereiken, nemen wij bijkomende doelgerichte maatregelen”. Dat vormt, hoe je het ook draait of keert, een wereld van verschil.

De doelstellingen uit het pact zullen trouwens – zo staat het in het regeerakkoord – intens worden gemonitord aan de hand van een boordtabel en indicatoren, waarover de studiedienst van de Vlaamse regering jaarlijks zal rapporteren. De diverse partners – waaronder de SERV en de ‘Verenigde Verenigingen’ waartoe ook de milieubeweging  hoort– zullen hierbij actief worden betrokken. Ook voor de milieubeweging zelf wordt het dus een uitdaging.

Klimaatbeleid