Hoe lang laat Vlaams milieuminister Crevits integraal waterbeleid nog aanmodderen?

Het integraal waterbeleid is voor de minister(s) van leefmilieu van deze regering nooit een prioriteit geweest. Meest schrijnende voorbeeld is de goedkeuring van de bekkenbeheerplannen. Die sleept bijna al een jaar aan. Volgens het decreet hadden de plannen op 22 december 2007 moeten worden goedgekeurd – maar die deadline is nooit ernstig genomen. De ontwerpplannen werden door het Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) op 19 november 2007 doorgestuurd en lagen vervolgens liefst acht maand stof te vergaren op het kabinet. Pas op 18 juli 2008 bracht de minister het dossier naar de Vlaamse regering….. met de mededeling dat ze de plannen terugstuurde om prioriteiten aan te laten duiden en de kosten beter in te schatten.

Daarvoor kregen de bekkenbesturen twee en een halve maand.

De bekkensecretariaten en –besturen hebben ondertussen hun werk opgeleverd, het CIW heeft de afstemming op Vlaams niveau gedaan, de kosten beter ingeschat, en het hele pakket – samen met de ontwerp- stroomgebiedbeheersplannen, doorgestuurd naar minister Crevits. Dat was bijna vier weken geleden. 

Deze keer zit de minister qua timing met de rug tegen de muur. De stroomgebiedbeheersplannen moeten voor de kerstvakantie goedgekeurd zijn – dat is Europees vastgelegd. Gezien de omvang en de complexiteit van het dossier  (er hoort nog een uitvoeringsbesluit rond de financiële instrumenten bij dat ook al een jaar is blijven liggen), zullen de voorbereidende gesprekken voor een regeringsbeslissing tijd vragen. Op tijd beginnen is dus de boodschap.
 
“De regering voert het decreet integraal waterbeleid uit” zo stelt het regeerakkoord. We kijken ernaar uit. 

Waterkwaliteit