Hoe zou het nog zijn met... Langerlo?

Een paar weken geleden besliste de Vlaamse regering geen steun toe te kennen aan de grote biomassacentrale van BEE in Gent. Bij deze heisa bleek dat onze politici ook geen fan zijn van een andere geplande grootschalige biomassacentrale: die van Langerlo in Genk. Langerlo is nog vervuilender, groter en duurder dan BEE. Hoe staat het nu met deze centrale? Eén ding is zeker: Langerlo is momenteel een speelbal op de financiële markt. BBL, Greenpeace en WWF wijzen de potentiële investeerders erop dat ze zich best ver houden van dit grootschalige biomassaproject. 

Geen weg terug?

Op het eerste zicht lijkt er geen weg terug. Toenmalig energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) gaf in 2015 haar definitieve zegen aan het project en beloofde meer dan 2 miljard euro steun. Maar sindsdien liggen de kaarten anders. De oorspronkelijke eigenaar - E.ON - verkocht de centrale en de bijhorende garanties op torenhoge subsidies aan German Pellets.

Luttele maanden na de overname ging German Pellets op de fles. En: niet alles loopt even koosjer bij dat bedrijf. De eigenaar, Peter Leibold, verkocht de centrale vlak voor het faillissement voor amper 1 euro aan een dubieuze vennootschap gelinkt aan zijn familie. Curatoren van German Pellets onderzoeken of die transactie kan vernietigd worden. Volgens sommige bronnen betaalde German Pellets aan E.ON nog maar 2,5 miljoen van van de totale overnameprijs van 22 miljoen euro.

Risicovolle investering

Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF waarschuwen investeerders door gerichte communicatie in Duitsland om weg te blijven van het grootschalige biomassaproject. In Vlaanderen is er geen draagvlak meer voor de centrale. Het behalen van een hernieuwbare energiedoelstelling rechtvaardigt geen grootschalige biomassacentrales die een levenslijn van miljarden euro’s aan subsidies nodig hebben en inefficiënt gebruik maken van onduurzame biomassa.

Dit sijpelt hoe langer hoe meer door bij beleidsmakers en de publieke opinie. Als na BEE ook Langerlo niet doorgaat, kan de onpopulaire energieheffing naar beneden. Het draagvlak van dergelijke projecten staat dan ook sterk onder druk en zal het risico voor toekomstige investeerders alleen maar vergroten.

De werknemers van Langerlo kampen ondertussen met een blijvende onzekerheid. Daar moet snel een einde aan komen. In plaats van hen tot een speelbal te maken van het doen en laten van schimmige investeerders, moeten zij snel zicht krijgen op een andere, waardige en toekomstgerichte job.  

Biomassa & biobrandstoffen