ik kyoto van start met boeken- en kledingruil op de trein

Vandaag start de zesde editie van ‘ik kyoto’. Met deze campagne beloont Bond Beter Leefmilieu werknemers die duurzaam naar het werk gaan. Dertien weken lang moedigen 170 bedrijven hun ruim 49.000 werknemers aan om samen naar het werk te stappen, te fietsen of het openbaar vervoer te nemen. Wie liever de auto neemt, nodigt een collega uit om mee te rijden. Want ook samen een auto delen is goed voor het milieu.

Boeken en kleding ruilen op de trein

Dit jaar moedigt ‘ik kyoto’ zijn deelnemers aan om op zoek te gaan naar hun spits-broeder of spits-zuster – collega’s of vrienden uit de buurt met wie het leuk en gezellig pendelen is.

Daarom zette Bond Beter Leefmilieu als lancering van de campagne een heuse ‘ik kyoto’ ruiltrein op de rails. Samen met de vrienden van de '5-voor-8'-trein en Swishing.be toverden ze de twee laatste rijtuigen van de P-trein van 7u56 Gent-Dampoort - Schaarbeek om tot een ruilbeurs. In een gezellige drukte ruilden de reizigers deze ochtend hun boeken en cd’s. Onder begeleiding van Swishing.be, dat kledingruilevents organiseert, konden pendelaars in de andere coupé hun miskoopjes inwisselen voor een ander kledingstuk.

De vrienden van de '5-voor-8'-trein geven al jaren het goede voorbeeld wat betreft gezellig samen pendelen. Zij leerden elkaar kennen door het organiseren van leuke activiteiten, zoals aperitieven op de trein. In aanloop naar en tijdens de eerste ruilactie op de trein zorgden zij mee voor de nodige animo.

Ik kyoto: doe mee

'Ik kyoto’ stimuleert duurzaam woon-werkverkeer in Vlaanderen. Kyotoën betekent duurzaam pendelen: te voet, met de fiets, openbaar vervoer of carpoolend naar het werk gaan. Tijdens de campagneperiode, van 26 maart tot 21 juni, stimuleren deelnemende ondernemingen hun werknemers om zo vaak mogelijk met een Kyoto-vervoersmiddel te komen. De kaap van 200 deelnemende bedrijven is bijna in zicht. Bedrijven kunnen nog inschrijven tot 10 april. Deelnemers houden via de website van ‘ik kyoto’ bij op welke dagen ze duurzaam gependeld hebben. Een teller geeft aan hoeveel CO2 daarmee wordt uitgespaard.

Duurzame overstap

Vorig jaar namen 225 bedrijven met 6.845 werknemers deel aan ‘ik kyoto’. Op anderhalve maand werden er in totaal 203.500 duurzame pendeldagen gesprokkeld, goed voor een besparing van 920 ton CO2. Belangrijker nog is dat 1.930 werknemers, voor het eerst de auto aan de kant lieten staan. “Dit jaar willen we mensen aanmoedigen om niet alleen naar het naar het werk te gaan. Samen is zoveel leuker”, zegt Julie Vandenberghe van Bond Beter Leefmilieu.

Kyoto mee en win

Duurzaam naar het werk pendelen is altijd voordelig. Tijdens de campagneperiode van  ‘ik kyoto’ kan je er ook nog mooie prijzen mee winnen. In totaal geven we meer dan 1.100 prijzen weg. Werknemers die meedoen aan de actie maken kans op een elektrische bakfiets van Babboe, 5 citytrips van NMBS Europe, 120 Blue-Bike-abonnementen, 60 abonnementen voor 3 maanden van De Lijn, 100 NMBS-cheques, 2 plooifietsen van Dahon, 115 fietsschoudertassen, 3 steps, 280 boekjes van Dwarsligger, 100 fietslichten van Reelight, 100 stappentellers van MSH en 35 Zitballen van Sissel. De werknemers uit Oost-vlaanderen, west-Vlaanderen en Vlaams-Brabant maken nog kans op extra prijzen, geschonken door de Provincie. De actie loopt van 26 maart tot 21 juni 2012.

www.ikkyoto.be

Klimaatbeleid Gedeelde mobiliteit