Interactief e-boek over innovatieve businessmodellen voor kringloopeconomie

Om de transitie naar een kringloopeconomie die minder grondstoffen verbruikt vorm te geven, volstaat het niet om via bestaande technieken voorafvalbeheer en recyclage de kringloop te proberen sluiten. Een economie met een lage materiaalvoetafdruk vereist ook de uitrol van innovatieve oplossingen die toelaten om voldoende comfort te creëren met een fractie van de materialen en grondstoffen die momenteel verbruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn digitale platformen die het delen van producten tussen gebruikers onderling mogelijk maken, of innovatieve product-dienstcombinaties waarbij je niet langer het product koopt maar de functionaliteit ervan - je koopt dus niet de lamp, maar het licht.

Deze ideeën zijn niet nieuw, maar omdat ze haaks lijken te staan op de gangbare economische en consumptie-gewoonten, vinden ze maar erg moeizaam ingang bij de industrie en de consument. Om daar iets aan te doen is Plan C, het transitienetwerk duurzaam materialenbeheer, gestart met de redactie van 'Product - dienst, innovatie in de kringloopeconomie' een interactief e-boek over de circulaire economie in ons land. De productie en vormgeving gebeurt via crowdfunding, de redactie via co-creatie.  Met het boek wil Plan C de Vlaamse kringloopeconomie een stevige boost te geven.

Van product naar dienst

Het e-boek zal zich op drie thema's focussen: de kringloopeconomie, innovatieve product-dienst-combinaties en toekomstscenario's. Met het boek wil Plan C een platform bieden aan iedereen die daar een bijdrage aan kan leveren, want van elkaar leren is sneller en plezanter. Het e-boek is een krachtig medium om na te denken over moeilijke vraagstukken, maar ook een manier om de Vlaamse kringloopeconomie ingang te doen vinden bij een breed publiek.

Crowdfunding

Het e-boek zal er alleen komen indien Plan C het vooropgestelde bedrag van € 10.000 verzamelt. Plan C rekent daarom op mensen die mee willen investeren in een duurzame toekomst via crowdfunding. Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te financieren. De bank wordt geschrapt als tussenstap en er is een directe link tussen de ondernemer en de investeerder. Crowdfunding verloopt meestal via een internetplatform. In België is dit Crofun.

Meer informatie

Met dit filmpje toont Plan C wat het wil doen met het boek. Heb je een vlotte pen en interessante inzichten over de kringloopeconomie, innovatieve-product-dienst-combinaties of toekomstscenario's? Kijk op www.plan-c.eu hoe je redactioneel kan bijdragen. Ga naar www.crofun.be als je financieel wil investeren in het e-boek.

Circulaire businessmodellen