Kaseco bouwt de eerste autonome bio-ecologische kaswoning in België

REKKEM 14 november 2018 - Vandaag stellen Kaseco en Bond Beter Leefmilieu het eerste huis-in-een-serre op Belgische bodem voor. Het gebouw is opgetrokken uit bio-ecologische materialen. Bovendien wordt alle energie ter plaatse opgewekt. Daardoor kan de woning van het elektriciteitsnet afgekoppeld worden. Zo vormt deze woning een innovatief voorbeeld van duurzaam bouwen. Deze woning ontvangt bezoekers tijdens Ecobouwers Opendeur op zaterdag 17 en zondag 18 november. 

Koen Vandewalle en Samia Wielfaert van Kaseco

Bezielers van het Kaseco zijn bio-ecologisch architect Koen Vandewalle en zijn echtgenote Samia Wielfaert. De kaswoning bestaat uit een houtskeletwoning omgeven door een serre. De woning voldoet ook aan de principes van cradle-to-cradle en van het circulaire bouwen. Dat houdt in dat er uitsluitend recycleerbare of lokale bio-ecologische bouwmaterialen gebruikt worden. De eigenaars streven ook naar een autonome energie- en watervoorziening, samen met een minimaal energiegebruik. Door de glazen kas als buitenhuid creëert de kaswoning een microklimaat dat toelaat zelf groenten, fruit en ander voedsel te kweken. 

Voorbeeldwoning voor Ecobouwers

“Deze woning bevat een uitgebreide staalkaart van de meest duurzame technieken en bijzondere materialen,” licht Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu toe. “Geworteld in een duidelijke visie van klimaatneutraal wonen en bouwen toont het project wat er allemaal mogelijk is. Daarom past dit perfect bij Ecobouwers Opendeur: de opendeurdagen van ecologische woningen waarbij meer dan 200 ervaren huiseigenaars toekomstige bouwers ontvangen en ze vertellen over hun bouwproject.” Tijdens het weekend van 17 en 18 november kunnen nog vele andere ecologische woningen bezocht worden. Inschrijven is gratis via www.ecobouwers.be

Primeur voor België

In Zweden en Nederland bestaan al soortgelijke constructies, al zijn deze niet bio-ecologisch en autonoom. Voor België is dit een primeur. Vanaf half januari 2019 nemen Koen en Samia hun intrek in deze autonome, vrijstaande woning met kantoorfunctie, samen met hun gezin. Op bepaalde tijdstippen zal de kaswoning, gelegen in de Murissonstraat in Rekkem, opengesteld worden voor het publiek. 

Duurzaam bouwen en wonen Ecobouwers.be

Meer over Duurzaam bouwen en wonen