Een groep wetenschappers, voornamelijk van het Potsdam Instituut, rekenden de klimaatvoorstellen van industrie- en ontwikkelingslanden door. Hun conclusie is droog en zeer alarmerend. Als er geen sterke verbetering van de nationale engagementen komt, zien ze bijna geen kans om onder 2°C opwarming te blijven.
De vragen die ze stelden waren: welke uitstoot is het gevolg van de gecombineerde doelstellingen, wat is daarvan het gevolg voor het klimaat, en hoe verhoudt zich dat tot de doelstelling om de opwarming onder 2°C te houden?
De uitstoot van industrielanden zou in 2020 ongeveer 8 tot 14% onder 1990 liggen. Dat is een heel pak minder dan de 25-40% reductie die volgens het IPCC nodig zijn om de opwarming onder 2°C te houden. Merk op dat de ontwerpdoelstellingen van de zogenaamde Waxman-Markey bill in de USA al in de berekeningen zijn opgenomen. Het betreft dus zeer actuele analyses.
De collectieve engagementen van ontwikkelingslanden zou hun uitstoot in 2020 beperken tot ongeveer 4% onder het niveau zonder maatregelen. Brazilië, China, India en Zuid-Afrika hebben beleid en doelstellingen. Maar ook hun voornemens zijn te weinig in vergelijking met de 15-30% die nodig is volgens het IPCC.
Dat levert ons in 2050 een uitstoot op die 67% hoger ligt dan 2000. Dat is duidelijk onvoldoende om de klimaatverandering onder controle te houden.
Het rapport leert ons dat de huidige aanpak niet loont. Een verdeling van de doelstellingen op een objectieve en wetenschappelijke basis, is meer dan dringend.
WWF, Greenpeace en nog een reeks organisaties stelden vorige week een voorstel van Kopenhagen akkoord voor. Vandaag lanceerde Oxfam de eigen voorstellen, inclusief hoe het te financieren. Interessant leesvoer voor de delegaties die in Bonn onderhandelen over de opvolger van het Kyotoprotocol.