Klimaatbeleidsplan: alle excuses opgebruikt

Vorige week woensdag vroegen verschillende Vlaamse parlementsleden aan minister Schauvliege waar het lang verwachte Klimaatbeleidsplan 2013-2020 blijft. De minister antwoordde onder meer “Het is belangrijk dat het een goed plan is, dat goed onderbouwd is. Dat is ook wat verenigingen, waaronder de Bond Beter Leefmilieu (BBL), uitdrukkelijk aan ons gevraagd hebben. Ze stellen dat het niet geeft dat het iets langer duurt, als het maar goed onderbouwd is. Daar zijn we op dit moment mee bezig.”

Iets later verwoordde de minister dezelfde boodschap nog krachtiger: “Ik weet wat er leeft. Ik heb met de BBL rond de tafel gezeten. Ze hebben me in december heel uitdrukkelijk gezegd dat ze liever hebben dat het plan budgettair goed onderbouwd is en dat ik nog even de tijd neem in plaats van het snel-snel op de tafel van de Vlaamse Regering te leggen. Ik kan u alleen maar vertellen wat de BBL op dat moment heeft verklaard.”

BBL stelt vast dat onze boodschap over de noodzaak aan een goed en geloofwaardig klimaatbeleidsplan is overgekomen. Met een extra uitstel van een maand heeft de minister nu geen enkel excuus meer. Ze moet nu komen met een goed plan met bijkomende, doeltreffende reductiemaatregelen voor de komende periode. Wij zijn dan ook bijzonder benieuwd. Vooral in de sectoren landbouw en transport was er voor het jaareinde nog geen zicht op maatregelen die jaar na jaar de broeikasgasemissies kunnen terugdringen.

Het is goed dat de minister nu aan die maatregelen werkt: beter laat dan slecht. Onze uitspraak past  dan ook in die context. Als er te weinig maatregelen voorliggen, is het nodig om verder te werken. Maar het zou natuurlijk beter geweest zijn als er op tijd een goed en geloofwaardig plan was. Het is nu aan de minister en de Vlaamse regering om in de feiten te bewijzen dat het uitstel gerechtvaardigd was. Ze moeten eind deze maand de maatregelen presenteren die de uitstoot in Vlaanderen (niet-ets) met 15% terugdringt tegen 2020 en de opstap naar -21% mogelijk maken. 

Parlementaire vraag: http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showJournaalLijn.action?id=827048

Klimaatbeleid