Klimaatwetgeving gaat wereldwijd vooruit, behalve in Canada

Beleidsmakers spits de oren! Het klimaatbeleid is niet op sterven na dood, zelfs in tegendeel. Het beeld dat Europa moederziel alleen aan de klimaatkar trekt is een fabeltje. Andere economische grootmachten timmeren als nooit tevoren aan klimaatwetgeving. De afgelopen jaren zelfs meer dan Europa. Dat blijkt uit de derde editie van The Globe climate legislation study.

De studie kwam tot stand in samenwerking met Grantham Research Institute en de London School of Economics. Het is een dikke turf die de vooruitgang van de klimaatwetgeving in 33 landen beschrijft. De voornaamste conclusies:

  • 32 van de 33 grootste economieën boekten in 2012 vooruitgang in de uitbouw van klimaat- en energiewetgeving. De enige die erop achteruit gaat is Canada dat zich terugtrok uit het Kyoto protocol en haar klimaatwetgeving terugschroefde.
  • Opkomende en ontwikkelingslanden boeken de meeste vooruitgang in het wetgevend werk om het klimaat te beschermen. Niet alleen China. Ook Bangladesh, Brazilië, Chili, Colombia, El Salvador, Kenia, India, Indonesië, Mexico, Pakistan, Zuid Korea en Vietnam stemden nieuwe wetgeving voor het klimaat of hernieuwbare energie.
  • De nieuwe wetgeving creëert vaak voordelen voor de economie en zal ertoe bijdragen dat wereldleiders de politieke ruimte hebben om verder en sneller vooruit te gaan in de VN-klimaatonderhandelingen. Zo leggen individuele landen mee het fundament voor een globaal klimaatakkoord in 2015.
Klimaatbeleid