KNAW: verbranding van biomassa niet duurzaam

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) stelt in een nieuw visiedocument dat de verbranding van biomassa niet of nauwelijks bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Het Nederlandse tv-programma EenVandaag besteedt daarnaast aandacht aan de kap van bossen in Amerika voor transport naar Europa, om vervolgens hier opgestookt te worden met subsidie voor groene stroom.

Kappen, vermalen en verschepen bomen kost energie

Het kappen van bomen aan de andere kant van de wereld om ze in Europa te verbranden, is absoluut niet duurzaam. Het rooien van de bomen kost energie, het vermalen tot pellets kost energie, en het verschepen van die pellets kost ook energie, aldus Louise Vet van de KNAW in de uitzending. Door het hoge tempo verdwijnen er grote lappen bos en richt men zware schade aan in lokale ecosystemen.

De ironie van de subsidies

De ironie van dit verhaal is dat deze praktijken ook nog eens zwaar worden gesubsidieerd: onder het mom van groene stroomproductie keren we vele miljoenen euro’s uit om bossen aan de andere kant van de wereld kaal te kappen. Bomen die 20 tot 100 jaar tijd nodig hebben om te groeien en zo CO2 op te slaan uit de atmosfeer, verbranden in een ogenblik, en dat op kosten van de belastingbetaler.

Max Green

De Max Green centrale in Rodenhuize van Electrabel is hier een perfect voorbeeld van. De centrale ontvangt jaarlijks méér dan 100 miljoen euro aan groenestroomcertificaten om pellets op te stoken. Dat is meer dan 13 euro per Vlaming, per jaar. Voor dat geld zou je verwachten dat de centrale op zijn minst zéér efficiënt omgaat met de duurbetaalde brandstof, maar er is geen sprake van warmterecuperatie waardoor het rendement in het beste geval blijft hangen op een magere 42%. Max Green verstookt ruim 800,000 ton houtpellets op niet duurzame wijze, en daar mag iedereen aan meebetalen.

Groenestroomcertificaten

Volgens een mededeling van de VREG uit 2008 mag geen steun in de vorm van groenestroomcertificaten worden uitgekeerd indien de houtstromen gebruikt kunnen worden als industriële grondstof. Dit zou moeten betekenen dat enkel houtstromen zoals schors, stof, fijn snoeihout, twijgen van boomkruinen, en stronken tot maximaal 30cm boven het maaiveld, in aanmerking komen voor groenestroomcertificaten. Fedustria, de beroepsorganisatie van de Belgische textiel-, hout- en meubelfabrikanten, is echter vragende partij om groenstroomcertificaten voor de verbranding van hout stop te zetten. 

Biomassa & biobrandstoffen