Koolstofarm België in 2050 is mogelijk en betaalbaar

Woensdag publiceerde de federale overheid een langverwachte studie van VITO en Climact over de transitie naar een koolstofarme samenleving. Vijf scenario's voor een koolstofarm België tegen 2050 leren dat de transitie naar een klimaatvriendelijke economie niet alleen haalbaar, maar zelfs goedkoper is dan verder gaan op het huidige milieuvervuilende pad. De studie toont echter vooral aan dat er verschillende mogelijkheden zijn om de lange termijn doelstellingen te realiseren en richt de aandacht op de belangrijkste vragen en uitdagingen bij die maatschappelijke verandering.

Naast een aantal algemene bevindingen met bovenaan het belang van energiebesparing, komt de studie tot vijf sector-specifieke aanbevelingen:

  • In de transportsector zijn de het verminderen van de vraag naar naar mobiliteit en de elektrificatie van cruciaal belang.
  • In de gebouwensector moet het renovatiepercentage van bestaande gebouwen toenemen en moeten verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen vervangen worden.
  • In de industriële sector zullen energie-efficiëntie en procesverbetering een verdere uitstootvermindering mogelijk maken. 
  • In de landbouwsector kunnen gedragswijzigingen, zoals minder vlees eten, een belangrijke rol spelen.
  • Het aandeel van elektriciteit in de energiemix moet aanzienlijk toenemen en kan voorzien worden door hernieuwbare energiebronnen.

Drie van de vijf onderzochte scenario’s komen uit op een reductie van 80% broeikasgassen in 2050.  Het vierde levert een vermindering van 87% en het vijfde en laatste scenario gaat zelfs tot een afname van 95%. Allen hebben hogere investeringskosten maar lagere brandstofkosten dan het referentiescenario. Het resultaat is dat vier van de vijf scenario’s een lagere systeemkost hebben dan het referentiescenario. Die systeemkost is een vereenvoudigde berekening die geen rekening houdt met onder andere externe kosten.

Het gebruikte model geeft tenslotte ook enkele tussentijdse mijlpalen richting 2050 weer. Het valt op hoe sterk de huidige emissietrend afwijkt van die mijlpalen. Om die reden roept Bond Beter Leefmilieu op om de oriëntaties uit de studie snel door te vertalen naar het beleid in de verschillende sectoren. 

Desinvestering uit fossiele energie Klimaatbeleid