Kruistocht van energiegiganten tegen hernieuwbare energie

Vorige week pleitten tien Europese energiegiganten, de zogenaamde Magrittegroep, voor een afschaffing van de subsidies op het opwekken van wind- en zonne-energie. Onder hen is ook Gdf Suez, het moederbedrijf van Electrabel. Volgens de energieproducenten komt er door die subsidies te veel energie op een markt die toch al kampt met overcapaciteit. Frappant is dat de Magrittegroep daarnaast stelt dat de bevoorradingszekerheid op momenten van grote vraag naar energie niet langer gegarandeerd is, dat de elektriciteitsfacturen momenteel aan het stijgen zijn en dat de CO2-uitstoot eveneens aan het stijgen is, hoewel Europa op die drie punten net het tegenovergestelde wou bereiken. Bond Beter Leefmilieu moest - om het zacht uit te drukken - toch even de wenkbrauwen fronsen bij deze uitspraken. We zetten de redenen voor ons gefrons even op een rijtje.

Overcapaciteit hernieuwbare energie?

Volgens de Magrittegroep zorgen windturbines en zonnepanelen ervoor dat we op zonnige en winderige dagen kampen met een overschot aan elektriciteit. In werkelijkheid is het probleem niet de hernieuwbare energie, maar het samengaan van  constante aanvoer van kernenergie met variabele energieproductie. Of er nu veel of weinig vraag is naar elektriciteit, en of de wind nu waait of de zon schijnt, kerncentrales produceren altijd stroom. Kernenergie ‘bezet’ zo altijd een deel van het net en staat in de weg van andere, milieuvriendelijkere energiebronnen. De stroomoverschotten waarmee we op sommige momenten geconfronteerd worden, illustreren duidelijk dat kerncentrales niet passen in een toekomst met steeds meer hernieuwbare energie. En laat het nu net de leden van de Magrittegroep zijn die die kerncentrales uitbaten… Laten we duidelijk zijn: in tegenstelling tot wat de energiegiganten ons willen doen geloven, is er absoluut geen sprake van een overcapaciteit van hernieuwbare energie op de markt. Integendeel, uit een recent rapport van het Europees milieu-agentschap blijkt dat we nog heel wat werk voor de boeg hebben om de doelstelling van 20% hernieuwbare energie tegen 2020 te halen. 

Een te hoge energiefactuur?

Electrabel, die ons al jarenlang veel te veel laat betalen voor de elektriciteit uit haar eigen kerncentrales, beschuldigt de hernieuwbare energiesector er nu van te zorgen voor onbetaalbare energiefacturen. Dit terwijl de Europese Commissie net berekende dat kernenergie en fossiele brandstoffen in Europa de voorbije jaren véél meer steun genoten dan hernieuwbare energie. Het kan dan ook geen toeval heten dat Europees Commissaris voor Energie, Günter Oettinger deze cijfers op een miraculeuze wijze deed verdwijnen uit de documenten van de Europese Commissie (zie volgende babbel). 

En, omdat we het niet kunnen laten: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Electrabel is zelf één van de hoofdrolspelers op het vlak van oversubsidiëring van groene stroom. Zo geniet Electrabel volgens de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) een te riante steun voor haar Max Green biomassa centrale in Gent.

Een te hoge CO2-uitstoot?

We kunnen niet anders dan concluderen dat de energie-multinationals zich bedreigd voelen in een veranderend energielandschap. De aanval op hernieuwbare energie komt in aanloop naar de energietop van volgende lente, waar Europa wil beslissen over energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030. De energiegiganten willen nieuwe Europese hernieuwbare-energiedoelstellingen koste wat kost vermijden en  zweren bij één doelstelling voor CO2-besparing, zodat ze rustig door kunnen gaan met kernenergie en niet hoeven te vrezen van de steeds sterkere groep van kleine (hernieuwbare) energieproducenten. Want ook die zitten niet stil. Zo lieten 77 energieproducenten, in reactie op het bericht van de Magrittegroep, weten dat zonder een nieuwe bindende hernieuwbare-energiedoelstelling voor 2030 groene energie niet verder van de grond zal komen. En wie zal daarbij gebaat zal? Het klimaat alvast niet...

Windenergie