Levensverwachting omwonenden luchthaven lager dan gemiddeld

De gemiddelde levensverwachting van de tienduizenden mensen die rond luchthaven Schiphol wonen, neemt af met enkele maanden tot meer dan een jaar. Dit blijkt uit een nieuw Nederlands onderzoek door TNO. Lang werd gedacht dat de luchtvervuiling door vliegtuigen meeviel, omdat de uitstoot van schadelijke stoffen vooral op grote hoogte zou plaatsvinden. TNO toont echter dat een verkeersvliegtuig bij het opstijgen per seconde evenveel ultrafijnstof uitstoot als 1 miljoen vrachtwagens bij elkaar. Ultrafijnstof bestaat uit hele kleine deeltjes die diep in het lichaam binnen dringen en kanker, longziekten en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. 

Luchtvervuiling vliegverkeer veel schadelijker dan gedacht

Om de blootstelling aan luchtvervuiling te berekenen, heeft TNO de hoeveelheid ultrafijnstof gemeten in de gemeenten rond Schiphol. Afhankelijk van de windrichting hebben deze gemeenten te maken met fors verhoogde concentraties. Op basis van die metingen is voor 555.000 adressen in de buurt van de luchthaven berekend hoeveel Schiphol bijdraagt aan de luchtvervuiling. 

De oplossing

Er zijn geen technologische oplossingen om straalmotoren van vliegtuigen merkbaar schoner te maken. Als we serieus rekening willen houden met omwonenden van luchthavens, moeten we minder vliegen. En dat kan ook, want tachtig procent van alle vluchten van Schiphol vliegt binnen Europa en veertig procent van die bestemmingen is binnen 12 uur over land te bereiken. Het Nederlandse Milieudefensie vraagt dan ook bijkomende maatregelen, zoals taksen op vliegtickets binnen Europa, om de gezondheid van bewoners rond Schiphol beter te beschermen. 

Luchtkwaliteit