Lokale transitie in Kortrijk ontdekken, samen met Bond Beter Leefmilieu | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Lokale transitie in Kortrijk ontdekken, samen met Bond Beter Leefmilieu

Ga mee op Transitie bootcamp

Trek je mee naar Kortrijk van maandag 27 augustus tot dinsdag 28 augustus samen met Bond Beter Leefmilieu en andere organisaties uit onze sector? De deelnemers aan de vorige bootcamp in Genk waren alvast enthousiast. Dit jaar trekken we naar Kortrijk omdat de stad een klimaatstad wilt worden en veel goede voorbeelden, gedreven partners en duurzame ondernemingen telt. Samen gaan we op zoek naar inspirerende maatregelen, initiatieven en ideeën die de transitie lokaal versnellen en we vinden dat je er niet mag ontbreken.

Laat ons via dit kort formulier weten dat je graag bij wilt zijn.

Kortrijk klimaatstad: een stad vol inspiratie

We zetten hieronder drie goede voorbeelden in de kijker. Tijdens de transitie bootcamp zullen we ons verder laten inspireren door de stad, organisaties en inwoners. We ontdekken zo samen hoe een duurzaam lokaal beleid vorm kan krijgen, waar de uitdagingen en kansen liggen.

1. Groene Functionele Belevingstrajecten leiden fietsers en wandelaars op een snelle, aangename en gezonde manier naar school, het werk of het centrum. De Warande in Kortrijk vormt een mooi alternatief voor verplaatsingen langs drukke en onveilige autowegen met fijn stof.

2. Kortrijk zet de stap van producten naar diensten in de praktijk om. De stad koos ervoor om de verlichting voor haar stedelijke bibliotheek te huren in plaats van aan te kopen. Zo bespaart Kortrijk kosten, energie en materialen en geeft de stad vorm aan de circulaire economie.

3. Kortrijk geeft zelf het goede voorbeeld en doet mee aan donderdag veggiedag en renoveert zijn gebouwen duurzaam. Dienstreizen gebeuren zoveel mogelijk op een ecologisch verantwoorde manier. Op die manier sensibiliseert Kortrijk zijn burgers en toont dat een duurzame samenleving binnen handbereik ligt.

Bootcamp - vorige editie

"Burgemeester Wim Dries was alvast enthousiast over onze cases voor Genk voor de toekomst, met als centrale insteek: hoe de volgende industriële revolutie duurzaam vormgeven. En wij hebben er veel aan gehad om samen met andere milieuorganisaties met onze voeten op het terrein te staan." -- Danny Jacobs, Directeur Bond Beter Leefmilieu

Vorig jaar trokken we met de milieubeweging naar Genk: in groepjes van 5 à 10 personen gooiden we ons op een uitdaging. We gingen in gesprek met de mensen op het terrein. We formuleerden uitdagingen rond slim duurzaam bouwen en wonen; zorg en mobiliteit; nieuwe vormen van maakindustrie; innovatieve trage-wegen-verbindingen en de introductie van warmtenetten op stadsniveau.

Bezoek aan biologische csa-boerderij tijdens transitie bootcamp in Genk.

Praktische organisatie Transitie Bootcamp - Kortrijk inspireert:

  • Van maandag 28 augustus 10u - dinsdag 29 augustus 19u
  • Prijs: 109 per persoon. De kostprijs voor lidverenigingen zal de prijs van overnachting, eten, eventueel fietsverhuur en eventueel bijkomende kleine onkosten bedragen.

We timmeren de komende weken verder aan het programma.

De inschrijvingen zijn nog niet formeel geopend, maar je kan al een plaats reserveren. Laat ons via dit kort formulier weten dat je er graag bij wilt zijn.

Voor vragen kan je terecht bij soraya.candido@bblv.be

Meer over

Ontvang Link

  • Maandelijks tips voor al wie lokaal actief is voor een beter milieu


Andere nieuwsbrieven van BBL