MaaS Congres België onmisbaar voor mobiliteitsprofessionals | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

MaaS Congres België onmisbaar voor mobiliteitsprofessionals

Chiara Lorré

Bond Beter Leefmilieu is mediapartner van het MaaS Congres. Wil je genieten van een korting van 25% gebruik dan deze VIP-code MAASBE25%BBL bij de registratie. 

Op 26 november vindt de eerste editie van het MaaS Congres België plaats in AMUZ in Antwerpen. Tijdens dit interessante congres wordt het onderwerp Mobility as a Service door verschillende experts vanuit verschillende hoeken belicht. Zij delen hun expertise over dit veelbelovende mobiliteitsconcept, om zo de deelnemers van het congres verder te helpen bij de uitrol hiervan. 

Want hoewel veel mensen het erover eens zijn dat MaaS de toekomst is van mobiliteit is, zijn er nog een groot aantal vraagstukken waar een antwoord op geformuleerd moet worden. Om MaaS te transformeren van visie naar werkelijkheid moeten nu duidelijke keuzes gemaakt worden. Op beleidsmatig, technologisch en strategisch niveau. 

Verschillende toonaangevende sprekers delen hun expertise tijdens het MaaS Congres België. Dit zijn onder andere: 

 • Koen Kennis, schepen voor mobiliteit stad Antwerpen; 
 • Eric Mink, programmamanager MaaS, Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat;
 • Pieter Colpaert, onderzoeker Universiteit Gent; 
 • Carolina Castanheira, Lead of City Management solutions Trafi;
 • Caroline Cerfontaine, Unit Leader Urban Mobility Governance UITP;
 • Paul Rooijmans, oprichter Tranzer

Zij zullen inhoudelijk antwoord geven op de volgende vragen: 

 • Waar staan we nu? 
 • Hoe wordt het delen van data gestimuleerd en gereguleerd? 
 • Wie krijgt de macht: markt, overheid of een 'trusted third party'? 
 • Hoe is de reiziger te motiveren om anders te reizen?
 • Ieder z’n eigen app of een app met een totaalaanbod?

Kennis opdoen en ervaringen uitwisselen zijn cruciaal. Als iedereen op zijn eigen eiland met MaaS aan de slag gaat, komen we uiteindelijk niet tot een volledig geïntegreerd en optimaal werkend systeem. Het MaaS Congres België is dan ook onmisbaar voor overheden, concessieverleners, vervoerders, service providers, leasemaatschappijen, politici, toeleveranciers. 

Vaste ingrediënten van het MaaS Congres: een uitgebreide line-up van toonaangevende sprekers, goede balans tussen theorie en praktijk, ruimte voor discussie en veel tijd om te netwerken met vakgenoten. De eerste twee succesvolle edities van het MaaS Congres vonden dit jaar en vorig jaar plaats in congresgebouw De Doelen in Rotterdam. 

> Meer over de sprekers en hun lezingen is hier te vinden

> Wie zijn of haar ticket vóór 25 oktober 2019 boekt, profiteert van 100 euro vroegboekkorting. En gebruik de VIP-code MAASBE25%BBL en geniet van nog een extra korting van 25%. 

 

Vier redenen waarom u het MaaS Congres België niet mag missen


In een notendop is betekent Mobility as a Service (MaaS) dat de reiziger complete vrijheid heeft over zijn mobiliteit. Hij kan zeer gemakkelijk elke denkbare modaliteit plannen, boeken en betalen en wordt daarbij ondersteund door een reisadvies dat op zijn voorkeuren en wensen is afgestemd. 

De verwachtingen voor dit nieuwe mobiliteitsconcept zijn hoog, vanwege de voorspelde voordelen voor de bereikbaarheid, leefbaarheid en doorstroming. Maar de uitdagingen voor overheden, OV-bedrijven, mobiliteitsaanbieders en appbouwers zijn tegelijk groot. Hierover gaat het MaaS Congres, dat na twee succesvolle edities in Nederland neerstrijkt in België. Het evenement vindt plaats op 26 november in Amuz in Antwerpen. Vier redenen waarom deze dag onmisbaar is voor mobiliteitsprofessionals.

1. Mobility as a Service zet de mobiliteitswereld op z’n kop

Dat dit mobiliteitsconcept de mobiliteitswereld op z’n kop zet, wordt steeds duidelijker. Op straat verschijnen steeds meer deelvoertuigen: steps, fietsen, auto’s. Apps beconcurreren elkaar om de gunst van de reiziger. Die apps en deelvoertuigen zijn steeds vaker in handen van buitenlandse aanbieders. Traditionele openbaar vervoer-bedrijven zijn zoekende in hun nieuwe rol als mobiliteitsaanbieder. En op termijn verdwijnt de privéauto misschien wel - als er genoeg alternatieve vervoersmiddelen voorhanden zijn.

2. Het is belangrijk om oplossingen te zoeken

De situatie van vandaag de dag is allesbehalve optimaal. Nieuwe aanbieders van vervoersmiddelen en apps hebben vaak niet dezelfde mogelijkheden als bestaande partijen. Er is veel onderling wantrouwen: OV-bedrijven zijn bang hun concurrentiepositie kwijt te raken, de overheid vreest dat grote techbedrijven de mobiliteitsmarkt verstoren en burgers zijn angstig om hun data af te staan. Bovendien lijken de apps en vervoersmiddelen die nu beschikbaar zijn, mensen niet te overtuigen om hun eigen auto te laten staan. Wat is daar voor nodig?

Dat er oplossingen moeten komen, is duidelijk. Steden slibben dicht, de infrastructuur zit aan z’n max en de luchtkwaliteit verslechtert. Het MaaS Congres heeft als doel het gesprek op gang te brengen.

3. Experten uit binnen- en buitenland helpen deelnemers verder

Tijdens het MaaS Congres België delen experten uit binnen- en buitenland hun ervaringen en onderzoeksresultaten, maar ook hun zorgen. Op 26 november staan onder meer de volgende sprekers op het plenaire programma: Caroline Cerfontaine (UITP) spreekt over de synergie tussen openbaar vervoer en duurzame mobiliteit in de stad. Eric Mink (Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) laat zien hoe ver Nederland is met MaaS. En Pieter Colpaert (Universiteit Gent) beschrijft hoe het delen van data in de hand wordt gewerkt door de keuze bij de gebruiker zelf te leggen. 

4. Oud-deelnemers raden MaaS Congres aan

Wie kan het belang van het congres beter verwoorden dan oud-deelnemers? De organisatie hoorde veel positieve geluiden over de laatste editie. “Heel leuk dat het zo divers was: er was voor elk wat wils”, zei een van de deelnemers aan het MaaS Congres 2019. Een ander vertelde: “Ik vond het gezellig om collega’s te ontmoeten. En ik heb best wat opgestoken: vooral hoe het op andere plekken gaat.” Weer iemand anders liet weten: “Ik vond vandaag een topdag. Ik zie dit echt als een kick-off voor 2019, het jaar van de waarheid voor MaaS.”

Chiara Lorré

Projectmanager Mobiliteit
Meer over

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit