Macron et l’environnement: wat zijn de groene plannen van de nieuwe Franse president?

Dat Frankrijk een nieuwe president heeft, hoeven we niet meer te vertellen. Maar weet u wat zijn plannen en beloftes zijn als het gaat over milieu en klimaat? Wat zijn zijn ideeën over energie en klimaat, voeding en landbouw, circulaire economie en mobiliteit?

Energie en klimaat: verdubbeling wind en zon

Frankrijk was in 2015 het verst verwijderd van het halen van zijn Europese hernieuwbare-energiedoelstelling. Die stelt dat Frankrijk in 2020 23% van zijn energieconsumptie uit hernieuwbare energiebronnen moet halen. 

Bron: cbs.nl

Om het aandeel groene stroom te verhogen, belooft Macron het aantal windmolens en zonnepanelen tegen 2022 te verdubbelen. Dat betekent dat het aandeel groene stroom in de Franse energiemix zal stijgen tot 23% in 2020, in vergelijking met 18,7% in 2015 toen het land 43 627 MW aan geïnstalleerde capaciteit kende.

De nieuwe president belooft ook een einde te maken aan elektriciteitscentrales op steenkool. Binnen de vijf jaar moeten de vier centrales die Frankrijk op dit moment nog in gebruik heeft, sluiten. Hij wil de CO2-prijs tegen 2030 opkrikken naar 100 euro per ton. 

Macron belooft ook de energierenovatie van 1 miljoen woningen tegen 2022. Een goede stap vooruit, maar in het licht van de klimaatdoelstellingen zal hij ervoor moeten zorgen dat tegen 2050 alle woningen grondig gerenoveerd worden. 

Daarnaast wil hij nog een investeringsprogramma van 10 miljard opzetten om de industrie van de toekomst klaar te stomen. Een optimist kan hierin lezen dat middelen worden vrijgemaakt voor de industrie om haar CO2-uitstoot te verminderen. Macron stelt ook voor om handelssancties te nemen tegen landen die milieuclausules in handelsverdragen met de EU niet respecteren. 

Voeding en landbouw: goed eten voor leerlingen en werknemers

Macron’s beleidsbeloftes focussen op economische ondersteuning, export en duurzame ontwikkeling. Zowel de gangbare als de korteketen- en biolandbouw wordt gesteund in zijn landbouwvisie, de boer behoudt zijn keuzevrijheid. Op vlak van duurzaamheid pleit de nieuwe Franse president voor het optrekken van de subsidies voor milieu- en klimaatmaatregelen en voor het moderniseren van de landbouw. Macron ziet in dat kleine aanpassingen niet meer volstaan, een systeemtransitie is nodig. De voorstellen hiervoor gaan richting de uitbouw van onderzoek en het ondersteunen van bedrijven in transitie. Een ander voorstel is om de helft van alle in schoolkantines en bedrijfsrestaurants geserveerde maaltijden te halen uit de korte-keten of biologische landbouw tegen 2022. Dat kan deze sectoren bevrijden uit de nichemarkt waarin ze nu zitten. 

Mobiliteit: schonere en gedeelde wagens

De nieuwe president wil inzetten op alternatieven voor de individuele wagen. Allereerst wil Macron de ontwikkelingen van gedeelde mobiliteit en zelfrijdende wagens ondersteunen. Dat doet hij door bijvoorbeeld autodelers te voorzien voor daartoe bestemde zones of de péage aan te passen naargelang het aantal inzittenden.

Daarnaast gaat er ook veel aandacht in het verkiezingsprogramma naar de uitbreiding, beter gebruik en onderhoud van infrastructuur. Tot slot besteed de president ook aandacht aan de vergroening van voertuigen. Gezinnen die hun verouderde wagen vervangen voor een ‘schonere’ wagen, krijgen daarvoor een premie, het verschil in accijnzen tussen diesel en benzine moet verdwijnen en Macron wil na 2040 op Europees niveau geen verbrandingsmotoren meer verkocht zien.

Circulaire economie: op naar 100 procent recyclage

Macron wil evolueren naar een 100 procent circulaire economie. Hiervoor gaat hij vooral inzetten op een betere recyclage van producten: tegen 2025 wil de nieuwe president de hoeveelheid gestort huishoudelijk afval halveren en enkel nog gerecycleerde plastics in zijn land hebben. Daarom plant hij sorteercentra te moderniseren en de belasting op het verbranden en storten van plastics te verhogen. Als het aan Macron ligt, wordt sorteren tijdens zijn legislatuur een reflex voor de Franse burgers. Fabrikanten dienen hen hierbij te ondersteunen door eenvoudige sorteringsinstructies op de verpakkingen van hun producten te vermelden. 

Via sensibilisering en samenwerking met de betrokken sectoren wil de Franse president de strijd tegen geplande veroudering en voedselverspilling aangaan. Over ecodesign, deelinitiatieven en hergebruik, herstel en upcycling van materialen heeft hij het (voorlopig?) niet.

Om die plannen en beloftes waar te maken, heeft Macron de steun van het parlement nodig. Die verkiezingen vinden plaats op 11 en 18 juni. 

Klimaatbeleid

Meer over Klimaatbeleid