Meer nodig dan off-on

“Verminder je elektriciteitsverbruik om het licht te laten branden.” Dat is de boodschap van de “off-on” campagne die de vier energieministers deze week voorstelden. Het is een goede zaak dat de overheid eindelijk aandacht heeft voor het belang van energiebesparing in tijden van energieschaarste. Voorbeelden uit heel de wereld (zie bijlage onderaan) tonen aan dat sensibiliseringscampagnes, naast gerichte energiebesparingsmaatregelen, mee het verschil kunnen maken.

Het blijft toch zeer triest dat het zo ver heeft kunnen komen. Politici moeten hun burgers smeken om hun toestellen uit te zetten tussen 5 en 8 uur ‘s avonds, omdat ze zelf een zootje hebben gemaakt van het energiebeleid. De CREG en talloze stakeholders waarschuwen al jarenlang voor een dreigend stroomtekort. Door het voortdurend in vraag stellen van de kernuitstap en het uitblijven van duidelijke beleidskeuzes, werd nauwelijks geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit. Bovendien bleef een ambitieus beleid voor hernieuwbare energie en energiebesparing uit. De rekening van onze afhankelijkheid van verouderde en onbetrouwbare kerncentrales krijgen we nu gepresenteerd.

Moeten we daarom weigeren ons steentje bijdragen en onze was koppig laten draaien om 18u? Neen. BBL erkent het belang van vraagvermindering tijdens de piekuren. Maar onze beleidsmakers moeten de kans nu grijpen om ons energiegebruik ook structureel te laten dalen. Je wasbeurt uitstellen tot na 8 uur ‘s avonds kan deze winter misschien helpen om het licht te laten branden, maar doet niets af aan ons veel te hoge energieverbruik. België kent nog een enorm potentieel om ons energieverbruik blijvend te doen dalen, vb door energiezuinigere toestellen of efficiëntere verlichting. Het helpt niet alleen de bevoorradingszekerheid vooruit. Structurele energiebesparing is ook broodnodig in de strijd tegen de klimaatverandering en het is de enige manier om onze -stijgende- energiefactuur betaalbaar te houden.

Uit een recent voortgangsrapport van het Europees Milieuagentschap blijkt dat ons land niet op koers zit om haar energiebeparingsdoelstelling voor 2020 te halen. Het is dan ook bijzonder spijtig dat van deze nood geen deugd wordt gemaakt om ons energiebesparingsbeleid fundamenteel bij te te sturen. Met  eenpansgerechten alleen komen we er niet.

Energiebesparing