Meer stappen goed voor klimaat en gezondheid

In een nieuw onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) wordt een lans gebroken om steden wereldwijd beter aan te passen aan de noden van voetgangers. Vaker te voet gaan is volgens het IEA immers een belangrijk antwoord op de klimaatverandering, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de gevolgen van  luchtvervuiling voor onze gezondheid.

In het rapport worden onderzoeken uit Europa, de VS en Australië samengebracht. Uit de cijfers blijkt onder meer dat het aandeel verplaatsingen te voet het spiegelbeeld is van het aantal autoverplaatsingen.

- Terwijl in autoland Amerika slechts 8% van de verplaatsingen te voet wordt afgelegd, bedraagt het autoaandeel er 86,5%.

- Zwitserland, nochtans niet het meest vlakke land van Europa, scoort het best: 23% van de verplaatsingen gebeurt te voet, 36% met de wagen.

- België is in deze vergelijking een slechte middenmotor die eerder naar de Amerikaanse gemiddelden neigt.

Een belangrijke verklaring ligt volgens het IEA in de ‘urban sprawl’, de verstedelijking van landelijke zones rond de steden. Door hun afgelegen ligging maken de gekende Amerikaanse suburbs te voet gaan bijna onmogelijk, iedereen heeft er een auto nodig. Onze Vlaamse verkavelingen lijken in veel opzichten op die suburbs.

Het IEA beveelt dan ook aan om in te zetten op het versterken van steden. Bij nieuwe stadsontwikkelingen zou vertrokken moeten worden van wandelpatronen en –afstanden, zodat voorzieningen te voet bereikbaar blijven.

Klimaatbeleid