"Mensen zijn vaak meteen verkocht"

Hannes Cosyns is bio-ingenieur, wereldverbeteraar en altijd klaar voor een frisse duik in een nieuw avontuur. Zo plonsde hij onlangs met enkele andere enthousiaste Gentenaars in het bad van Yaku Yaku. Met hun vzw willen ze het water(wan)beheer in Gent veranderen met de codewoorden lokaal, gedreven en innovatief. Hun missie: een opwaartse, positieve beweging in te zetten om water weer de plaats te geven die het verdient. 

1. Wat is je vroegste milieuherinnering?

Als kleine jongen kon ik uren naar onze tuinvijver turen. Gefascineerd door het buitenaardse uitzicht van de salamanderlarven, de transformatie van de dikkopjes tot een leger minuscule zwarte kikkertjes, de wreedheid van de libellenlarven die aan de lopende band onthoofdingen uitvoerden en de ongelofelijke camouflagecapaciteiten van de kokerjuffers. Ik verloor me toen al in de wonderen van de waterwereld.   

2. Wat is jouw favoriete plek?

Dat verandert geregeld. Momenteel ben ik als nieuwe inwoner van Gentbrugge grote fan van de Gentbrugse Meersen. Vooral het ruwere, meer natuurlijke gedeelte waar de grote omgevallen reuzepopulieren als dode kadavers langs de weg liggen en waar je in een wastine-achtig landschap onverwacht grazende runderen tegen het lijf kan lopen. En dan natuurlijk het laatste stukje getijdewerking op de Schelde, gewoonweg prachtig!

3. Wanneer deed je voor het laatst iets voor het klimaat, en wat?

Gisteren, op weg naar huis raapte ik een stuk plastic snoepverpakking op en gooide het in de vuilnisbak.

4. Wat beschouw je zelf als je meest geslaagde actie?

We bestaan als YAKU nog geen jaar en hebben vooral al veel leuke sensibilisatieacties gedaan. Ik zelf ben fan van ‘handen uit de mouwen’-acties en vind onze waterzuiverende groenmuur van meer dan 8 meter hoog en 3 meter breed gewoon de max. We bouwden deze samen met GreenUp en zuiveren daarmee nu het afwaswater van de bar in DOK Gent voor hergebruik. Moerasplanten die groeien op 10 meter hoogte in de lucht, een speciaal zicht.

5. Welke milieu-organisatie, buiten de jouwe, heeft je het meest geïnspireerd het voorbije jaar?

Dat moet wel DOKANO zijn. Zij zijn net als ons DOKbewoners en zijn ook met water bezig. Ik vind het mooi hoe deze creatieve bende op een heel ludieke en aanstekelijke manier een toch wel serieuze boodschap kan overbrengen. Hun gratis kanotochten in ruil voor een emmer vuil verzamelen uit het water is een voorbeeld van hun toffe aanpak.

6. Hoe overtuig jij mensen van de goede zaak? 

Onze thema’s zijn op zich veelal overtuigend genoeg van zichzelf. Als het gaat over het properder krijgen van onze kanalen of om meer zwemplaatsen in openlucht te creëren, zijn de meeste mensen meteen verkocht. Daarnaast hebben we een hoge dosis aan enthousiasme en proberen een positief en leuk verhaal te brengen, dat wordt ook geapprecieerd.

7. Welke tip of goede raad zou je graag nog meegeven voor andere mensen in de milieubeweging?

Als beginneling in de sector vind ik goede raad geven nog wat moeilijk, we zijn eerder in de positie waarbij we graag tips krijgen.

Waterland