Met shoppingcentra koop je enkel minder jobs

De drie geplande shoppingcentra in het noorden van Brussel - Uplace, NEO en Docks - gaan geen extra jobs creëren in de handel. In het totaalplaatje zullen er juist banen verdwijnen. Bovendien zullen de werknemers in de shoppingmalls aan slechtere voorwaarden moeten werken.

Valse beloftes

Het interregionaal platform voor duurzaam economisch beleid - dat een aantal milieuorganisaties (BBL, Bral, IEB), vakbonden (ACV) en zelfstandigenorganisaties (Unizo en UCM) uit Vlaanderen en Brussel verenigt - verzet zich al jaren tegen de shoppingcentra Uplace, Neo en Docks. Dit omwille van mobiliteits- en milieuproblemen, maar ook vanwege werkgelegenheid. De projectontwikkelaars beloven steevast dat er enkele duizenden banen in de kleinhandel bijkomen. Maar dat klopt niet.

Grote ketens die kiezen voor een shoppingmall, zullen hun plek in de klassieke winkelstraten verlaten. Daardoor ontstaan gaten en vermindert de aantrekkingskracht van die centrumstraten, zodat ook de overblijvende winkels minder omzet gaan draaien. Daar komt nog bovenop dat de detailhandel steeds meer te lijden heeft onder de concurrentie van de e-commerce. Gevolg: faillissementen en jobverlies.

1.100 banen weg

Uit cijfers van Unizo blijkt dat in de wijde omgeving van Sint-Niklaas 7,5 procent van de banen in de kleinhandel verloren is gegaan na de opening van het Waasland Shopping Center. Bij Uplace zou dit volgensde meest voorzichtige berekeningswijze een verlies van ruim 1.100 banen betekenen, en mogelijk veel meer. Terwijl Uplace slechts duizend extra banen in de kleinhandel belooft. Geen positief totaaleffect dus.

Bovendien is de kans groot dat de de arbeidsvoorwaarden van het personeel in de shoppingcentra verslechteren, dit onder meer onder druk van de hoge huurprijzen. Bovendien zal er door de extra zondagopeningen ook meer op zondag gewerkt moeten worden.

> Lees hier het persbericht van het platform

Shoppingcentra