Beeld: Transport & Environment

Milieu-organisaties aan EU-leiders: 'Maak alle investeringen groen en onderzoek Euro-obligaties'

Beeld: Transport & Environment

De Europese economie zit op de knieën en Europeanen willen weer aan de slag kunnen. De EU en de regeringen van de lidstaten bereiden een relance van de economie voor met honderden miljarden (sommigen schatten tot 10 procent van het bbp of 1,5 biljoen euro) belastinggeld. Maar dat betekent niet dat we de grote bedrijven uit de sectoren van de fossiele brandstoffen, chemie, vervuilende auto’s en luchtvaart moeten redden, zeggen de grootste milieu-organisaties van de EU

Ze roepen overheden en de EU op een nooit eerder vertoond ‘groen en rechtvaardig’ economisch herstelplan voor te bereiden, gefinancierd door het EU-budget, het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) en mogelijk ook Euro-obligaties.

De gezamenlijke oproep toont hoe de milieubeweging zoals nooit tevoren aan één zeel trekt, terwijl beleidsmakers bewerkt worden door lobbyisten om terug te keren naar ‘business as usual’.

Beleidsmakers moeten de daad bij het woord voeren en de milieuwetten die aangekondigd zijn in de Europese Green Deal concreet maken, zeggen de organisaties. Een vergroenend investeringsbeleid zal een rechtvaardige transitie naar een schonere economie ondersteunen en versnellen. Ze vragen dat het leenbeleid van de Europese Investeringsbank in lijn gebracht wordt met de doelstellingen van de Green Deal voor het eind van het jaar.

Stimulusinvesteringen in vervuilende sectoren kunnen enkel onder de voorwaarde dat die bedrijven zich achter milieu- en klimaatdoelstellingen scharen. Staatshulp, leningen en andere steun aan bedrijven moet steeds onder strikte voorwaarden, zeggen ze.

“We roepen de leiders van de EU en de regeringen van de lidstaten op om deze ongekende crisis veroorzaakt door de coronapandemie, aan te pakken met moed, innovatie en eensgezindheid”, zeggen de organisaties.

Wiliam Todts, directeur van Transport & Environment: “Er wordt veel gesproken over het idee van een groen herstelbeleid. Maar woorden kosten niets. Dit is een crisis zoals we die nooit eerder gezien hebben, en die kunnen we enkel bezweren met een nooit eerder vertoond antwoord. Dat betekent: Europese obligaties, groene voorwaarden voor staatssteun, nieuwe regulering om bedrijven investeringszekerheid te geven. Nu is het hét moment om er voluit voor te gaan. Dit kan weleens onze enige kans zijn om groener, sterker en meer verenigd uit deze crisis te komen.”

De burgerbeweging WeMove ondersteunt deze vraag en lanceert een petitie voor Europese burgers om mee te doen en onze leiders op te roepen moed en eensgezindheid te tonen om de crisis te tackelen: www.wemove.eu/greenrecovery

De ondertekenaars van de oproep:

Op Europees niveau

WWF European Policy Office, Transport & Environment (T&E), BirdLife Europe, Greenpeace European Unit, Friends of the Earth Europe, Climate Action Network (CAN) Europe, European Environmental Bureau (EEB), CEE Bankwatch Network, Health and Environment Alliance (HEAL), Naturefriends International

Internationaal

Avaaz, WeMove, SumOfUs 

België

Inter-Environnement Wallonie, Bond Beter Leefmilieu, Climaxi

Frankrijk

Réseau Action Climat, France Nature Environnement, Fondation Nicolas Hulot, Respire

Duitsland

Deutsche Umwelthilfe, Verkehrsclub Deutschland VCD

Italië

Legambiente, Cittadini per l’aria, Fondazione per lo Sviluppo Sostenibile

Spanje

Salvia, Ecodes, Sociedad Civil por el Debate, Red de periodistas rurales, PTP, FER - fundacion renovables, Ecounion

Portugal

Quercus, ZERO

Ierland

An Taisce - National Trust for Ireland

Hongarije

Levego 

Oostenrijk

VCÖ –Mobilität mit Zukunft

Zwitserland

Alpine Initiative, Oceancare

Nederland

Natuur & Milieu, Milieudefensie

Noorwegen

Bellona Europa 

Polen

Polish Ecological Club Mazovian Branch, FPPE, Społeczny Rzecznik Pieszych w Bydgoszczy

Zweden

Naturskyddsföreningen