Milieuprijs voor ggo-activiste en een blaam voor Electrabel

Deze week reikte onze Waalse zusterorganisatie Interenvironnement Wallonie (IEW) haar jaarlijkse milieuprijs en milieublaam uit. De “Palme d’environnement” werd uitgereikt aan Barbara Van Dyck, die vorig jaar samenmet het Field Liberation Movement (FLM) deelnam aan een actie tegen genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren.

Deze actie zorgde er niet alleen voor dat het debat over ggo’s weer hoog op de politieke agenda werd gezet; maar leidde ook tot fundamentele discussies over het recht op vrije meningsuiting. Barbara Van Dyck werd omwille van haar steun aan de actie in Wetteren immers op staande voet ontslagen door haar werkgever, de universiteit van Leuven. Daarop volgde een golf van protest van binnen en buiten de onderzoekswereld. Daarnaast wordt de onderzoekster samen met tien andere activisten van FLM aangeklaagd voor vandalisme en bendevorming.

Met de uitreiking van de milieuprijs wil IEW Barbara Van Dyck, en bij uitbreiding ook de FLM, een hart onder de riem steken voor de belangrijke rol die zij spelen in het heikele ggo-debat. Want de laatste woorden over de zin en onzin van ggo gewassen, zowel op milieu- als op gezondheidsvlak, zowel op sociaal als op economisch gebied, zijn nog lang niet gezegd.

De ‘Chardon de l’environnement’ of 'milieublaam' (een distel in plaats van een palm) werd toegekend aan Electrabel, omdat het energiebedrijf de harde lobbystrategie niet schuwt voor haar enig doel: de levensduur van haar kerncentrales verlengen.

De veiligheidsproblemen die recent aan het licht kwamen in een aantal van de kernreactoren van Electrabel doen opnieuw heel wat vragen rijzen over de veiligheid van de oude kerncentrales van deze energiereus. Daarnaast getuigt het beleid van het bedrijf volgens IEW absoluut niet van een duurzame toekomstvisie. Zo houdt Electrabel niet alleen krampachtig vast aan kernenergie, maar blijven ook de investeringen in hernieuwbare energie mager in vergelijking met de capaciteit die de energiereus heeft in kerncentrales en in fossiele brandstoffen. Bovendien doet het bedrijf er alles aan om geen nucleaire rente te betalen, terwijl die geen andere bedoeling heeft dan de onrechtmatige winsten van het energiebedrijf uit het verleden terug te vorderen. Redenen genoeg dus voor IEW om het energiebedrijf een milieublaam te geven.

Landbouw Kernuitstap